*Nettavisen* Nyheter.

Er du sjalu?

Sjalusi er blant det som mest effektivt kan ruinere et forhold. Her kan du lese om ulike typer sjalusi og hvordan du kan ta kontroll over følelsene dine.

23.09.03 09:01

En vakker ekskjæreste, en flørtende kollega eller en frekk bartender er alle personer som kan få blodet til å koke og sette følelsene i sving hos mange. De aller fleste av oss opplever nok å være sjalu av og til, og alle typer sjalusi er ikke nødvendigvis negative. Det kan likevel være greit å vite hvor grensen går.

HTML EMBED

Søt sjalusi
Sjalusi er ord som nødvendigvis ikke er negativt ladet. Det er normalt for alle å være litt mistenkelige på partneren sin. Å stusse litt over at han eller hun går på strippeklubb med venner, eller ikke vært helt begeistret for at hun eller han sikler på en person i et magasin, er helt normal og godtatt sjalusi.

Sunn sjalusi
Dersom en av partene i et forhold utrykker bekymring over at kjæresten går ut med en vennegjeng av motsatt kjønn er det også normalt. Ofte er dette et tegn på at man bryr seg, og mange synes det er bra at partneren viser sine følelser på denne måten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Besatt av sjalusi
Problemene begynner når aggresjon og/eller vold følger med sjalusien. Når noen når dette stadiet, setter de spørsmål ved partnerens lojalitet. De prøver da å kontrollere han eller hun enda mer, og til slutt blir det en besettelse å følge med på alt som partneren foretar seg.

Slike tilstander ødelegger kvalitetstiden i forholdet og fører ofte til mye krangling og fokus på de negative sidene i forholdet. Når noen er så sjalu at de mister kontrollen over seg selv, settes også fantasien i sving. Mange bruker mye energi på å tenke på hva som kan skje, istedenfor å fokusere på hva som er realiteten.

Etter hvert som forholdet dere imellom utvikler seg vil slike følelser bli enda vanskeligere å kontrollere, og etter hvert kan den som er sjalu faktisk bli en fare både for seg selv og de som er rundt han eller henne.

Test deg selv
Ønsker du å sjekke hvor sjalu du er kan du klikke deg gjennom testen under. Den er laget av Melinda Odden og gir en viss pekepinn på ditt sjalusinivå.

Ta testen: Er du sjalu?

Klikk på bildet for å forstørre.

Ta kontroll over følelsene dine
Før følelsene får kontroll over deg og du gjør noe som du kommer til å angre på senere, er det viktig at du prøver å gjøre noe med problemene dine. Det finnes både leger og annet helsepersonell som kan være behjelpelige med dette, og det er ingen skam å søke hjelp.

Det finnes også noen tips som kan hjelpe deg dersom du merker at du er i faresonen:

1. Lær av tidligere erfaringer
Se tilbake på hvordan oppførselen din har påvirket tidligere forhold og prøv å lær noe av dette. Du oppdager da gjerne at raserianfall er årsaken til dine problemfylte forhold. Å bli sint på partneren løser ingen problemer.

2. Hold deg til virkeligheten
Fokuser på hva som egentlig skjer, ikke hva du fornemmer kan komme til å skje med tiden. Dersom du glemmer dette kan du lett få problemer med å skille virkelighet og fantasi, noe som kan ta knekken på et forhold som ellers ville fungert fint. Ikke la fantasien diktere hva du synes om din partners personlighet.

3. Respekter deg selv
Husk at den du er sammen med har valgt deg på grunn av at han eller hun synes du er spesiell. Det er derfor ingenting som tyder på at hun er tiltrukket av noen andre. Minn deg selv på at du i hennes øyne er verdt mer enn de som du føler deg truet av.

4. Spør en tredjepart
Spør en venn om hva han eller hun mener om din oppførsel. Når noen som er nøytrale uttaler seg kan det hjelpe deg med å få et bedre overblikk over omfanget av dine handlinger.

5. Lag egne regler tidlig i forholdet
Prøv å utarbeid retningslinjer for hva som ikke er akseptabelt i forholdet dere imellom. Da kan dere lettere rettferdiggjøre en eventuell krangel dersom en av partene i forholdet har gjort noe som faktisk er kritikkverdig.

Kilde: MSN, AskMen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.