*Nettavisen* Nyheter.

Er du treningsnarkoman?

Trener du selv om du har feber? Og lar du treningssenterets timeplan styre livet ditt? Da kan du være treningsnarkoman. Sjekk symptomene her.

29.05.04 15:36

Det er temmelig uvanlig å trene seg til dårlig helse. Men det finnes en liten gruppe mennesker som kjenner en psykologisk tvang til å dra på joggetur eller til treningssenteret – uansett konsekvenser, skriver svenske Aftonbladet.

- Det handler om et misbruk, akkurat slik man kan bli avhengig av alkohol, sjokolade, eller arbeid. Hele tiden må treningsnarkomanene øke dosen for å få et kick, sier Leif Strand , idrettspsykolog ved Idrettshøgskolen i Stockholm til avisen.

Plagede perfeksjonister
En annen type treningsnarkomane styres av kroppsfiksering eller spiseforstyrrelser. De er avhengige av å holde overvekt borte, er ofte perfeksjonister og plages av angst og søvnproblemer.

Å bryte trenden er vanskelig. Det gjelder å prøve å forstå hva atferden kommer av, mener Peter Hassmén, professor i idrett og forsker i idrettspsykologi.

- Den som er rammet bør spørre seg hvorfor det er så viktig å trene. Er det på grunn av stress, og finnes det i tilfelle alternativer? Kanskje kunne det fungere like bra med meditasjon eller avslapping for den som trenger hjelp til å håndtere hverdagen, sier han.

Symptomene på treningsmani:

  • Misbrukeren trener til tross for skader, feber eller smerte. At konsekvensene av treningen er negative har ingen betydning for en treningsnarkoman.
  • ¿velger alltid bort andre aktiviteter for å få tid til trening
  • ¿har et ritualisert forhold til treningen og trener på samme m åte hver gang.
  • ¿reagere veldig sterkt når han eller hun ikke får trene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.