RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Er dyret ditt overvektig?

Foto: PPSA (PDSA)
To av tre tror ikke de kan redusere kjæledyrets fedme. Slik ser du om dyret har normalvekt.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

En britisk undersøkelse fra mars 2009 viste at 62 % av hundeeiere, og 72 % av katteeiere ikke tror de kan gjøre noe med dyrets fedme, skriver BBC. 2126 husstander deltok i undersøkelsen, som var organisert av Foreningen for dyrematprodusentene i Storbritannia (PFMA).

- De fleste dyreeiere er ikke klar over problemet fordi ikke er i stand til å se om dyret er overvektig, sier Michael Bellingham, fra PFMA, til BBC.

Les også: 96 % for feit

Uvitende
Undersøkelsen viste at bare en av ti mente de ga kjæledyret for mye mat. Da de samme eierne ble vist et bilde av et kjæledyr med normalvekt, kunne bare 33 % av hundeeiere og 23 % av katteeierne identifisere sitt eget kjæledyr som overvektig.

- Tallene er alarmerende. Problemet vil ikke løse seg, med mindre man får et fundamentalt skifte i eiernes måte å fôre dyret. Det er også alarmerende at de fleste ikke er klar over problemet, sier Michael Bellingham.

I undersøkelsen hadde bare en fjerdedel av eierne spurt om råd angående dyrets vekt.

Les også: Fôres med middagsmat og godteri

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fedme i Norge
Norge er ikke stort bedre. En veterinær har anslått at hver tredje norske katt er overvektig.

- Minst hver tredje norske katt er overvektig. Dyreeiere går lett i fella og tenker feilaktig at det ikke er så farlig om katten er litt lubben, sier veterinær i katteklinikken 10 liv, Sigbjørn Storli til Dittdyr.no.

Overvektige dyr kan slite med en rekke plager, og lever kortere enn dyr med normalvekt.

Les også: Her er maten pus vil spise

Kjenn etter
Man kan selv kjenne på kjæledyret for å vurdere vekten. Du bør lett kunne kjenne ribbeina og se at dyret har en fin opptrukket linje langs buken. Hvis du ikke kjenner ribbeina og buken henger ned på nivå med ribbeina sett fra siden er den sannsynligvis overvektig. Les mer her.

Om du mistenker at katten eller hunden er overvektig bør du gå til veterinær og som vil gi dyret et riktig individuelt tilpasset kosthold. Man bør ikke gi dyret for lite mat. Les mer på dyreklinikk.no.

Har du råd om overvekt? Diskutér her!

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten. Bestill her, kr 279 for seks utgaver:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere