RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Er ferien din for kort?

(Crestock.com)
Har du mindre enn fire uker sammenhengende ferie kan du bli syk.

(SIDE2): Det er svenske Aftonbladet som fokuserer på ferievaner og effekten ferien har på helsen. For ferie er mer enn bare fornøyelse, det er også viktig for år allmenne helsetilstand viser undersøkelser.

Mer fra Side2. no: Besøk forsiden

Ifølge stressforsker og professor i psykologi Gunilla Burell kan en lang sammenhengende ferie minske risikoen for blant annet hjerteinfarkt og diabetes.

– Jeg synes at en måneds sammenhengende ferie er passe, da rekker kroppen å hente seg inn igjen, sier hun til Aftonbladet.

En undersøkelse som svenske Hjärt- och lungfonden har utført blant arbeidende svensker viser at hele 64 prosent av dem har sammenhengende ferie i minst fire uker. Tilsvarende var det 34 prosent som hadde kortere sammenhengende ferie. Blant de yngre var det færre som hadde fire uker sammenhengende ferie (43 prosent).

Burell forteller at kroppen blir utslitt av stress over tid kan bidra til at kroppen havner i en trøtthetstilstand der normale biologiske funksjoner blir feilregulerte. Det gjelder blant annet forholdet mellom insulin og blodsukker, som igjen kan føre til diabetes

– Man reagerer til slutt ikke lenger på normale behov. Man kjenner ikke sultsignaler, det kan bli for mye og for lite. Man kjenner ikke trøtthetssignaler så man forsøker å kompensere, og da får man søvn- og hukommelsesproblemer, sier hun til avisen.

Hun understreker at det absolutt ikke holder med noen dager for å hente seg inn igjen. Om man har havnet i en situasjon der man er konstant trøtt og utmattet regner hun med at man vil trenge rundt fem uker med ferie sammenhengende for å hente seg inn igjen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere