RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Er flass smittsomt?

Foto: Crestock (Crestock)
Sist oppdatert:
Her er myter og fakta om håret ditt.

(SIDE2:) Noen ganger kan håret si noe om helsen din. Helsenettstedet WebMB bekrefter og avkrefter et knippe myter:

FLASS: Flass er ikke smittsomt. Det er usikkert hvorfor noen flasser, men en teori er overvekts av en sopp. Andre ting som kan utløse flass er at huden enten er for tørr, eller for fet. Vasker man håret altfor ofte med shampoo, eller ikke ofte nok, kan det også gi dryssende hodebunn. Flass kan også skyldes eksem eller psoriasis. For å unngå å flasse kan du bruke en shampoo med anti-flass virkning. La den virke i noen minutter før du skyller ut.

Hvis flasset ser gult og fett ut kan det være seboreisk eksem. Hudsykdommen kan oppstå i hodebunn, ørene og ansiktet. Den er assosiert med fet hud, og en sopp kan være medvirkende, og flasset er relatert til hormoner. Du kan bli kvitt ubehageligheten ved bruk av flasshampoo. Alvorlige tilfeller kan trenge soppdrepende medisin.

ARV: Hvordan håret ditt blir er mer påvirket av din mors familie enn fars. Lurer du på hvordan du kommer til å bli på toppen, kan du se på din morfar.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

SKADELIG MED SOL?: Det er sant at håret ditt trenger beskyttelse mot solen på sommeren, skriver WebMB. For mye sol kan føre til at håret blir skjørt og tørt. Derfor bør du bruke hårprodukter med solfaktor på sommeren – eller ta på deg en hatt når solen er sterk.

MAT: Spiser du mye usunn mat, skader det håret. Til en viss grad stemmer dette. Håret trenger proteiner, jern, omega 3-fettsyre og vitamin A for å holde seg sunt. Får å få et friskt hår kan du for eksempel spise laks, spinat, gulrot, valnøtter og grønnsaker. Får du ikke i deg nok næringsstoffer kan håret bli slapt og livløst. Er den ernæringsmessige mangelen stor, som ved en spiseforstyrrelse, kan man miste hår.

GRÅTT HÅR: Grått hår har ikke alltid en sammenheng med alderen. Har du flere grå hår selv om du ikke har nådd 40 år, er det sannsynlig at grå hår ligger i familien. Grått hår betyr ikke at du har dårlig helse.

MYE STYLING: Det er sant at hårføning, bruk av rettetang og bleking kan skade det ytterste laget av håret ditt. Når den indre kjernen av håret også blir utsatt kan du få tørt hår. Det medfører ingen varige helseskader, men du kan overstyle håret ditt såpass mye at det kommer til et punkt hvor det eneste alternativet er å klippe håret for å få et sunt og friskt hår igjen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere