RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Er han frisk nok for rettssak?

Foto: Politika Newspaper (Ap)
Sist oppdatert:
Leger undersøker fredag om Ratko Mladic er frisk nok til å møte i retten tiltalt for krigsforbrytelser.

69 år gamle Ratko Mladic møtte i retten torsdag etter at han hadde blitt arrestert tidligere samme dag. Like etter rettsmøte ble det stilt spørsmål ved den tidligere generalens helse.

- Dommeren forsøkte å stille Mladic spørsmål men mislyktes fordi han er i dårlig fysisk og psykisk tilstand, sa forsvarer Milos Saljic etter dette første rettsmøte, skriver AFP.

Sier ingenting
- Det er vanskelig å få noen som helst kommunikasjon med ham, sa Saljic. Mladic har for øvrig bekreftet at sin identitet.

Fredag blir han altså undersøkt av leger som vil informere domstolen om de mener han er for syk til å møte i retten.

Aktor i krigsforbryterdomstolen, Bruno Vekaric, avviste torsdag at Mladic er for syk til å møte i retten. Han sier at man nå jobber med å få Mladic utlevert til krigsforbryterdomstolen i Haag.

Tiltalt for massedrap
Mladic var general og ledet den bosnisk-serbiske hæren under krigen i Bosnia på 1990-tallet og var ettersøkt for krigsforbrytelser og folkemord. Mladic knyttes blant annet til massakren i Srebrenica i juli 1995, der nærmere 8000 gutter og menn ble drept.

Han har vært på flukt i 15 år, helt siden borgerkrigen sluttet.

Det internasjonale militærtribunalet for det tidligere Jugoslavia har lenge ønsket å bringe Mladic til Haag og stille ham til ansvar blant annet for folkemord.

- Rettferdig rettssak
- Vi forventer at den kommende rettssaken mot Ratko Mladic blir rettferdig og upartisk, sier en representant for det russiske utenriksdepartementet etter pågripelsen. Serbia og Russland er historiske allierte.

Dmitry Rogozin, som er Russlands representant i Nato, sier til Moscow Echo at begge parter sto bak overgrep under krigen i Bosnia, men at bare den ene siden blir straffet for det. Russland støtter nå Serbias forsøk på å få FNs sikkerhetsråd til å undersøke den påståtte organhandelen i Kosovo der blant andre Kosovos statsminister Hashim Thaci skal være involvert.

Les egen sak: - Statsminister er mafialeder og - FN dysset ned rapport om organsalg i Kosovo

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere