Gå til sidens hovedinnhold

Er islamistisk terror den største trusselen i Norge i 2019?

Høyre-ekstrem terror mot en moské rett utafor Oslo i helga – og jeg finner fram PSTs trusselvurdering for 2019:

«Den mest alvorlige terrortrusselen i 2019 vil fortsatt komme fra ekstreme islamistiske grupper … Det er lite sannsynlig at norske høyreekstreme vil forsøke å gjennomføre terrorangrep i 2019.»

For moro skyld finner jeg fram «mappa» mi. Som leder for kultur- og utenrikspolitikk i Rød Ungdom var jeg tidlig på '80-tallet mistenkt for å stå bak et diamanttjuveri i Asker! Da var det mer hold i at jeg ble arrestert for å ha tagga ned den israelske ambassaden.

Meg bekjent sto ml-bevegelsen aldri bak noen form for terror. En høyre-ekstrem redaktør mente riktig nok å vite at AKP(m-l) førte «dødslister» over folk som skulle kverkes under revolusjonen. Det var selvfølgelig reint oppspinn, men nådde like fullt til førstesida i VG. Da lagde vi sangen «Ja visst er det sant, jeg leste det i Verdens Gang».

Les også

- Kreftene som står bak og agiterer til angrep på muslimer og andre minoriteter bør det tas et oppgjør med

Hvem har stått bak terror på norsk jord etter krigen?

- 13. mars 1973 blir det gjennomført et dynamittattentat mot den AKP(m-l)-eide Oktober-bokhandelen i Tromsø. Det ble sprengt hull i veggen, vinduene blåst ut og bokhandelen ødelagt. Nattevaktene hadde nettopp gått, og det bodde folk i huset.

- Bombeangrep mot 1. maitoget i Oslo i 1979. Gjerningsmenn: Høyre-ekstremister/nynazister.

- Hadelands-drapene i 1981. To unge menn blir regelrett likvidert av gjerningsmenn som er medlem i Norges Germanske Armé.

- I 2001 blir Benjamin Hermansen knivdrept på Holmlia. Hva han hadde gjort galt? Han hadde norsk mor og ghanesisk far. Gjerningsmennene var medlem i den nynazistiske organisasjonen Boot Boys.

- 22. juli 2011: Regjeringskvartalet sprenges i fillebiter og en massakre finner sted på AUFs sommerleir på Utøya. 77 mennesker blir drept. Gjerningsmann: Høyre-ekstremisten Anders Behring Breivik.

- 17. august 2019 blir Al-Noor Islamic Centre i Bærum angrepet. Gjerningsmannen er en 21 år gammel hvit, norsk statsborger – en rasist og «hvit makt»-tilhenger født og oppvokst i Bærum. Noen timer før han går til verket publiserer han et slags «testament» på internett der han hyller drapet på 52 uskyldige mennesker på New Zealand.

Les også

Hvor angriper de neste gang?

Jeg er selvfølgelig ikke i stand til å overprøve PSTs trusselvurdering på vitenskapelig grunnlag. Men det må være lov for en legmann å stille spørsmålet: Viser ikke snart 50 år gammel historie at det er høyre-ekstreme miljøer som utgjør den største terrortrusselen i Norge?

Kommentarer til denne saken