RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Er Jesus en historisk person?

Sist oppdatert:
Jesu eksistens er ganske bra dokumentert, men er han en historisk person?

(YEYE): De færreste historikere eller bibelforskere tviler på at en person kalt Jesus eller Kristus en gang har eksistert.

Jesu eksistens er bra dokumentert sammenliknet med det historikerne pleier å ha av kildemateriale om personer som levde for 2000 år siden, skriver Illustrert Vitenskap.

Mye omtalt
De viktigste kildene finner vi i de fire evangeliene som står i Det nye testamente. Nøyaktig hvor gamle disse testamentene er vites ikke, men man tror de ble skrevet mellom 60 og 90 år etter Jesu fødsel. Bladet skriver at Markusevangeliet trolig er det eldste, og at Matteus og Lukas har visst om og benyttet seg av Markus’ beskrivelser.

Johannesevangeliet skiller seg imidlertid fra de andre, og de ulike evangeliene styrker troen på at Jesus var en person som virkelig har eksistert. Videre er Paulus’ brev til Korinterne viktige kilder til Jesu liv, disse ble skrevet 10-20 år etter Jesu død.

En romersk soldat
Kristus eller Jesus finner vi også omtalt i jødiske og romerske skrifter. Han kalles romersk soldat og uekte sønn av Maria, og det fortelles at Jesus ble hengt på påskeaften.

Keiser Claudius drev jødene bort fra Roma på grunn av ”en viss Chrestus”, skal vi tro den romerske historikeren Sueton (70-130 e.kr). En annen romersk historiker, den berømte Tacitus, nevner også Jesus. Han forteller at Keiser Nero i år 64 ga de kristne skylden for at Roma brant, og at de kristne hadde tatt navnet etter Kristus, skriver Illustrert Vitenskap.

De fleste historikere eller bibelforskere mener derfor at en person kalt Jesus eller Kristus en gang har eksistert.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere