*Nettavisen* Nyheter.

Er laksen en økologisk katastrofe?

Oppdrett, lakseoppdrett, merder Foto: Herskedal, Kjell (Scanpix)

Naturnvernforbundet mener Giske må rydde opp.

I et brev til nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) tar lederen i Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, et kraftig oppgjør med oppdrettsgiganten Cermaq, der staten er hovedeier.

Haltbrekken krever at Giske tar opp de alvorlige bruddene på miljø- og rettighetsnormer som Cermaq har vært anklaget for, særlig i Chile og Canada, men også i andre land. I Canada går det nedover for villaksen, og oppdrettskritikere og forskere mener de hovedsakelig norske oppdrettsanleggene har skylda. I Chile har lakseoppdrett ført til en regelrett økologisk katastrofe.

– Har et særlig ansvar
Disse problemene tas opp i den svært kritiske dokumentarfilmen «Farmed Salmon Exposed», som ble lansert i Oslo fredag som en del av Pure Salmon Campaigns siste framstøt mot norske oppdrettsgiganter.

– Fordi den norske stat, ved Nærings- og handelsdepartementet, er majoritetsaksjonær i selskapet, mener vi det påligger departementet et særlig ansvar å ta tak i denne saken, mener Haltbrekken.

Naturvernforbundet har i årevis forsøkt å få til en konstruktiv dialog med Cermaq, uten å lykkes særlig med det.

– Fornekter alt
– Selskapets hovedstrategi er som vi ser det å fornekte ethvert kritisert forhold og, så langt det er mulig, å unngå enhver dialog med sine kritikere, skriver Haltbrekken til Giske. Når styret i Cermaq nå reiser på befaring til Chile nekter de da også å møte sine argeste kritikere, ifølge Haltbrekken.

– I tillegg til at vi har hatt fokus på selskapets overtramp mot miljø og urfolks rettigheter, har norsk fagbevegelse påpekt de kritikkverdige arbeidsforholdene ved produksjonsanleggene, minner Haltbrekken om.

Finansminister Sigbjørn Johnsen har for øvrig vært styreleder i Cermaq, og fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen er tungt inne på eiersiden i et oppdrettsselskap. Trond Giske var fredag ikke tilgjengelig for kommentar.

– Ikke dekkende
Informasjonsdirektør Lise Bergan i Cermaq har ikke lyst å kommentere den krasse ordlyden i brevet. Hun betegner likevel innholdet som «ikke dekkende» for virkeligheten.

– Og selv om vi ikke har mottatt noen henvendelse, så ser vi gjerne fram til et konstruktivt møte med Naturvernforbundet, sier Bergan til ANB.

Hun hevder Cermaq er en tilhenger av gode, strenge og klare reguleringer, og viser til at konsernsjefen nylig uttalte at vekst i produksjonen må tilpasses det miljøet tåler.

At styret i Cermaq ikke vil treffe sine kritikere når det reiser til Chile, forklarer Bergan med at selskapet har valgt å ha et møte med WWF, og at de rett og slett ikke har tid til å møte alle på Pure Salmon Campaigns «ønskeliste».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag