Er mat med norsk flagg egentlig norsk?

Foto: Aas, Erlend (NTB scanpix)

Nå blir det bedre merking av matvarer.

(SIDE2:) Fra desember 2014 gjelder nye felles merkeregler i EU og Norge, skriver Matportalen på sine hjemmesider.

Merkingen på matvarer skal bli tydeligere og enklere å forstå for forbrukeren.

Noen merkenyheter
Formålet med merking av matvarer er generelt at det skal være lett å vite hva vi får i oss, i tillegg skal det gjøre det enklere å sammenligne pris og kvalitet. Andre årsaker er for å unngå allergiske reaksjoner, du skal kunne vite hvordan maten lages, hvordan du oppbevarer maten og holdbarheten.

Når vi handler skal det nå bli enda enklere å se hva matvarene egentlig inneholder, det vil blant annet si at bokstavene skal bli større på produktene, det må oppgis hvilken type olje som er brukt, kjøtt fra flere dyrearter skal merkes med opprinnelse og næringsinnholdet må oppgis.

Når det gjelder sistnevnte skal det oppgis innholdet av energi, fett, mettet fett, karbohydrater, sukkerarter, protein og salt. Næringsinnholdet skal angis pr. 100 g eller pr. 100 ml av matvaren.

Norsk eller ikke?
Ifølge matportalen skal opprinnelsesland angis der utelatelse kan villede. I tillegg innføres det et nytt obligatorisk krav om opprinnelsesmerking av kjøtt av svin, sau, geit og fjærfe, ikke bare for kjøtt av storfe, slik det er i dag.

Ifølge nettsiden skal det også tydeliggjøres merking med opprinnelse i tilfeller der et næringsmiddel er opprinnelsesmerket på frivillig basis, og dette stedet ikke er det samme som opprinnelseslandet eller opphavsstedet til produktets hovedingrediens.

Eksempelet som brukes er om et syltetøy merkes med norsk flagg, men produktet er produsert av polske jordbær. Da skal det komme fram at bærene ikke er norske.

Flere regler om merking av mat:

- Merkingen skal være lett å forstå, og på norsk.

- Der det er aktuelt skal det være uthevet at dette produktet kan forårsake allergi.

- Samlebetegnelse i ingrediensliste må spesifiseres. For eksempel skal det ikke stå vegetabilsk olje eller fett, men opprinnelse må oppgis.

- Er en matvare laget av sammensatte produkter skal det komme tydelig fram, for eksempel sammensatt av fisk og kjøtt.

- Matvarer som ligner andre matvarer, men som er laget med andre ingredienser, skal tydelig merkes med dette. (Eksempel: «Oste-substitutt»)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.