*Nettavisen* Nyheter.

Er nøkkelhullsmaten egentlig sunnere?

Foto: Lien, Kyrre (SCANPIX)

Ernæringsfysiolog har sammenliknet sunnhetsmerkede varer og øvrige produkter.

04.12.09 10:53

(SIDE2): Varer som er merket med nøkkelhullsmerket skal inneholde mer kostfiber, mindre fett, mindre sukker og salt enn andre sammenlignbare matvarer.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

Selv om mange produkter markedsføres som sunne, så er det slett ikke sikkert at de er det. For Helsedirektoratet har ernæringsfysiolog Lisa Garnweider sammenlignet to handlekurver med til sammen 14 varer som melk, frokostblandinger, ferdigmiddager, pølser, brød og pålegg, det skriver Matportalen.no. Den ene kurven hadde varer med Nøkkelhullsmerket, den andre ikke. Testen viste at kurven med produkter uten sunnhetsmerket inneholdt dobbelt så mye fett, mer salt og sukker samt mindre fiber.

- God hjelp
- Resultatene av testen viser tydelig at man kan gjøre enkle og sunnere valg ved å bruke nøkkelhullsmerket aktivt i hverdagen. De fleste av oss har ikke tid til å lese så nøye på næringsinnholdet, som også kan være vanskelig å forstå, før vi tar en beslutning i butikken. Derfor er Nøkkelhullet til god hjelp for mange som ønsker å velge sunnere alternativ i en stresset butikksituasjon, sier avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad i Helsedirektoratet.

Hva med prisen?
Sammenligningen av innholdet i de to handlekurvene viser også at det ikke er dyrere å velge de sunnere produktene.

- Nøkkelhullet vil gjøre det lettere å velge sunt i en travel hverdag, sa helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen i en pressemelding tidligere i høst.

Les også: Skal bli lettere å velge sunn mat

Mangelfull merking
Indremedisiner og kostholdsguru Fedon Lindberg er imidlertid ikke tilhenger av Nøkkelhullordningen. I september uttalte han til Aftenposten at han syntes at kriteriene som er valgt for ordningen er for snevre og vilkårlige, og er ikke vitenskapelig dokumentert.

Han mener likevel at det er behov for en merkeordning, men at dagens Nøkkelhullmerking «overhodet ikke virker oppdragende, det vil si at forbrukeren ikke lærer hvorfor en gitt matvare er sunnere». Lindberg uttaler at han heller vil se en ordning likende den amerikanske «Nuval», som gir produktet poeng fra en til 100, der 100 er best. På den måten blir matvaren gradert, og ikke satt inn i en sort/hvitt-tankegang der det enten er sunt eller usunt.

Les mer om kosthold og helse her

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.