Gå til sidens hovedinnhold

Er PC-en din full av hull?

Bedre sikkerhet enn antivirus helt gratis.

Selv om du har både brannmur, antivirus og programvare for å finne spionprogrammer og uønskede annonseprogrammer på PC-en din, er du nødvendigvis ikke helt trygg.

Helt vanlige programmer som er installert på din PC, som nettlesere, office-pakker, PDF-lesere og så videre har ofte mangler som kan utnyttes av personer som av ulike årsaker ønsker tilgang til din PC. Dette er faktisk en av de mest vanlige måtene å bli infisert på i dag.

Et omfattende anrep mot norske brukere nylig, utnyttet PC-er som manglet aller siste versjon av Adobe Reader .

Les også: Gratis antivirus

Programvare med feil
De fleste dataprogrammer er i en kontinuerlig utvikling. Jevnt og trutt kommer de fleste programvareleverandørene med nye oppdateringer. Slike oppdateringer kalles gjerne for patcher.

Oppdateringene sendes ut fordi programvareleverandøren har rettet feil i programmet, forbedret funksjonaliteten og ikke minst fjernet eller reparert større eller mindre sikkerhetshull.

Tilbud fra Nettavisen: Sov godt med vår nye backuptjeneste

Finner manglende oppdateringer
Men, hvordan kan man vite om man mangler slike viktige oppdateringer?

Noen programmer har hatt funksjoner som selv sjekker om det finnes nye oppdateringer. Microsoft har også kommet langt med automatiske oppdateringer gjennom Windows Update, men frem til nå har det i de fleste tilfeller vært en jobb du må gjøre manuelt for enkelt program.

Her kommer Secunia Personal Inspector inn i bildet. Dette programmet skanner PC-en din og finner ut hvilke programmer du har installert, hvilke versjoner det er og finner ut om du mangler viktige oppdateringer.

Les også: 100 nyttige gratisprogrammer

Liste med mangler
Resultatet av skanningen som PSI gjør er en liste med mangler. Det som er genialt med PSI er at det ikke bare er en liste, men en liste med lenker til produsentenes programvareoppdateringer.

I vårt forsøk fungerte dette utmerket. PSI fant seks sikkerhetstrusler knyttet til programmer på vår test-PC. Det var to knyttet til Adobe Flash Player versjon 9 (versjon 10 er den nyeste) og en knyttet til Adobe Reader. I tillegg fant den at vi hadde en gammel versjon av Adobe Reader, OpenOffice og Java.

Gir karakter
PSI gir også en "karakter" på hvor sårbar PC-en din er. Karakteren er et prosenttall. Jo høyere, desto bedre. 100 prosent er det beste og betyr at du har ingen programmer som ikke er oppdatert. I tillegg angis det en karakter fra 1-6 med fargekoder på hvor kritiske de manglende oppdateringene er. Det gjør at du kan prioritere å fikse de mest kritiske feilene først.

Les også: 15 gratis fotoprogrammer

Tar ressurser
PSI er et glimrende program som du umiddelbart bør kjøre på PC-en din for å være sikker på at du har en trygg PC. Når PSI ikke brukes legger den seg i systemfeltet nede til høyre på PC-en din. Her ligger den og overvåker PC-en din og sier ifra om den oppdager mangler.

Vi synes den bruker litt for mye av PC-ens ressurser (drar like mye minne som Internet Explorer). Vi tror heller ikke behovet for en kontinuerlig overvåking er tilstede, men at en skanning eller to i uka holder.

Velger du "Advanced"-grensesnittet får du opp flere valg og her kan du også skru av at programmet starter opp samtidig med PC-en og du kan slå av den kontinuerlige overvåkingen. I "avansert-modus" kan du også dykker dypere ned i feilrapportene.

Last ned Secuna Personal Security Inspector her.

Denne saken er hentet fra klikk.no/teknologi

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene