Gå til sidens hovedinnhold

Er støtte til et diktatur god nok underholdning for TV 2?

TV 2 og de andre ansvarsløse norske TV-kanalene bør gå i seg selv og ta seg en skikkelig moralsk og etisk selvransakelse. De er med på å ufarliggjøre to personer som støtter et brutalt diktatur.

Forrige helg kunne man lese om en rekke så kalte kjendiser som skal stille opp for «Skal vi danse» til høsten.

Blant dem fant man også Bahareh Letnes og Per Sandberg.

Etter skandalen i fjor, da Per Sandberg måtte gå fra ministerstillingen sin og vervet som nestleder i Frp på grunn av hans og kjærestens forbindelse med Iran, er de to blitt noen slags kjendiser på norsk TV.

Deres tvilsomme meninger og støtte til et brutalt diktatur har ikke uteblitt. De dukker stadig opp i Dagbladet og i andre medier der de godsnakker om regimet.

Facebook-sjokk

En av de siste sjokkerende innspillene som har kommet fra Per Sandberg på Facebook, var da kvinne- og menneskerettighetsforkjemperen Nasrin Sotude ble dømt til 38 år i fengsel og 148 piskeslag.

Han hevdet at meldingen fra denne menneskerettighets-forkjemperens mann om konas dom er «fake news!»

Den iranske advokaten, Nasrin Sotude, er en person som en rekke internasjonale instanser har uttrykt støtte til - blant annet EU.

Hun har konsekvent stått opp for iranske kvinners rettigheter - og retten å droppe hijaben. Et av de punktene hun nå er fengslet for er det regimet kaller for «prostitusjon». Det er slik regimet ser på kvinneaktivister. Av den samtlige dommen skal hun sone minimum 12 år.

Les også

«Rebelske» kvinner i Iran løsner på hijab-snippen og tyr til sminke

Roser Rowhani

Og så har vi Bahare Letnes, som også har fått breie seg ut i Dagbladet med rosende ord om den iranske presidenten Rowhani, og hans utenriksminister Zarif.

Ifølge henne er de noen slags Mosadegh-figurer. Hvor historieløs går det an å være.

Mosadegh er Irans nasjonalhelt. Det var han som fikk nasjonalisert iransk olje, som før var på engelske British petroleums hender. Hans drøm var at iranske penger skulle føres tilbake til Iranere. Zarif og hans president gjør det motsatte.

De sender milliarder av dollar av iranske penger til terrorister i regionen, for å «eksportere deres islamske revolusjon» og for å destabilisere andre land. Disse pengene går til terrorgruppen Hizbollah, til Hossiene i Yemen, paramilitære grupper i Irak og Syria.

«Folkets» olje-millioner støtter terror

Zarif har etter å ha blitt konfrontert med dette, åpenlyst uttrykt at han er stolt av det hele, for øvrig uten å en gang bry seg det minste om hva det iranske folket mener om det.

Dette skjer mens iranere vrir seg i fattigdom, korrupsjon, barnearbeid, prostitusjon, arbeidsledighet og avhengighet av diverse, lett-tilgjengelig stoffer på gata. Og her nevnte jeg ikke en gang den elendige situasjonen til politiske fanger, den pågående trakasseringen mot kvinner med «dårlig hijab» eller gatemusikere og ungdom som, etter regimets definisjon, oppfører seg «uanstendig».

Støtte til utenlandsk terrorisme er en av hovedgrunnene til de harde sanksjonene fra USA.

Les også

Derfor har USA utpekt Irans revolusjonsgarde som en terror-organisasjon

TV-promotering og etisk ansvar

Hva er TV2s etiske ansvar når det gjelder promotering av disse to?

I forrige uke ble ei 15 år gammel jente banket gul og blå av en iransk politipatrulje, bare fordi hun drev med vannspill sammen med jevnaldrende i en park i Teherans sommerhete.

Les også

Pågrepet etter vannlek i parken: - Forbipasserende kan bli opphisset

Voksne politimenn brukte knyttnever mot et jentebarn på kun 15 år, bare fordi regimet har forbudt vannspill.

Og samtidig har vi altså to av regimets norske tilhengere som elegant skal svinge seg på dansegulvet foran tusener av norske TV-seere.

Hva med iranere som selv har dans og sang i blodårene, men som stadig blir begrenset og holdt nede av regimet? Bør ikke TV2 og de andre ansvarsløse norske TV-kanalene gå i seg selv her og ta seg en skikkelig moralsk og etisk selvransakelse?

De er med på å ufarliggjøre to personer som støtter fascisme. Er det greit at norske TV-seere skal bli lurt av en slik vakker og frydefull fasade?

Som norsk-Iraner er jeg stolt av Iran, men jeg skiller sterkt mellom å elske Iran som land og det å elske regimet.

Drahjelp fra kjendisindustrien

Iran er et vakkert og unikt land med gjestfrie folk. Personlig synes jeg at mange nordmenn burde dra til Iran og oppleve vår rike kulturelle og historiske arv, selv under dette regimet.

Les også

- Enkelte muslimske grupper trekker altfor ofte krenke-kortet i Norge

Fra ruinene til Persepolis, via Esters grav fra oldtidens Persia og torget i Esfahan, som tar pusten av deg, til hagene i Shiraz og, ikke minst, den gamle basaren i Teheran.

Begrensningene våre borgere er underlagt, er ikke like strenge for turister, spesielt ikke hvis man reiser rundt med dollar i lommene. En annen grunn til å dra til Iran er å se og prate med vanlige Iranere, uten kamera og statlig oppsyn, og oppleve hvordan et frihetselskende folk er blitt tatt som gisler av religiøse ekstremister med absurde ideologier.

Ekstremister som disse to, Sandberg og Letnes, som åpenlyst støtter og ufarliggjør, med solid drahjelp fra norske støttespillere og kjendisindustrien.

Kommentarer til denne saken