RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Skjalg Ekeland (BA)

Er tannlege - jobber som vaskehjelp

Sist oppdatert:
- Jeg blir deprimert av situasjonen.

Fabiola Stiernhufvud har doktorgrad i odontologi. Likevel jobber hun som vaskehjelp og hjelpepleierassistent på Austevoll.

- Jeg blir deprimert av situasjonen, sier Fabiola Stiernhufvud (46) til BA.

Hun er utdannet tannlege fra Brasil og har doktorgrad innen samme fagfelt. I 2009 bosatte hun seg på Austevoll sammen med sin finske mann.

Fordi hun foreløpig ikke har fått godkjent utdanning i Norge, jobber hun som vaskehjelp og hjelpepleierassistent på pleie og omsorgssenteret i Austevoll kommune.

- Jeg synes det er trist om jeg må kaste bort kunnskapen og erfaringen min, sier Stiernhfuvud.

- Har ventet i fire år
For å få lov til å jobbe som tannlege eller forske i Norge må Stiernhuvuds attester og vitnemål godkjennes gjennom Statens Autorisasjonskontor for helsepersonell (SAK). Etter at papirene er godkjent kan SAK pålegge henne kurs i nasjonale fag som et ledd i å oppnå autorisasjon.

I tillegg må Stiernhufvud, som har utdanning fra et land utenfor EØS og EU, bestå norskeksamen trinn III ved et norsk universitet eller høyskole, eller bestå test i norsk, høyere nivå, ved Folkeuniversitetet.

Stiernhufvud har fortsatt ikke bestått norsktestene, men allerede i 2009 sendte hun inn attester og vitnemål til SAK, ifølge BA.

Det skulle imidlertid ta hele tre år får hun fikk svar fra autorisasjonskontoret. I 2012 fikk hun beskjed om å sende ytterligere dokumentasjon. Dette har Stiernvud sendt inn, men ikke fått svar på.

Nå frykter 46-åringen at hun blir pensjonert før hun får godkjent papirene.

- Hvorfor kan jeg ikke få beskjed om hva som må til for å få dem godkjent? Hvis jeg for eksempel må ta flere fag, kan jeg eventuelt ta det parallelt med språktesten, foreslår hun.

- Har manglet kompetanse
Magnus Dahlen, kommunikasjonsrådgiver i SAK, sier han ikke kan kommentere detaljer vedrørende enkeltsaker, men sier at SAK har manglet nødvendig verktøy for å komme frem til vedtak i komplekse saker som handler om tannlegeutdanninger utenfor EU og EØS.

- Det er svært beklagelig at det har blitt så lang ventetid i disse sakene. Gjennom samarbeid med Helsedirektoratet og Tannlegeforeningen fikk vi imidlertid etablert samarbeid med en faglig rådgiver i høst, som skal gi oss råd i denne typen saker. Nå behandles innsendte søknader fortløpende, sier han.

- Hvorfor har det tatt så lang tid?
- I de senere år har flere og flere som søker om tannlegeautorisasjon utdanning fra land utenfor EU og EØS. For å gjøre gode og riktige vedtak har vi hatt behov for mer inngående faglig kompetanse, sier han.

Ifølge Dahlen ble Stiernhufvuds søknad sendt over til faglig rådgiver tidligere i vinter.

- Det må antas at den nærmer seg ferdigstillelse, sier han.

- Dersom søknaden ikke blir godkjent, er det mulig for henne å ta deler av utdanningen i Norge?

- Det er faglig rådgiver som vurderer om det mangler fag i henhold til kravene for å få autorisasjon. Deretter er det utdanningsinstitusjonene i Norge som bestemmer om det er mulig å ta deler av utdanningen her, eller om hele må tas på nytt, sier han.

Flere saker i BA.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere