Gå til sidens hovedinnhold

Er tannlege - jobber som vaskehjelp

- Jeg blir deprimert av situasjonen.

Fabiola Stiernhufvud har doktorgrad i odontologi. Likevel jobber hun som vaskehjelp og hjelpepleierassistent på Austevoll.

- Jeg blir deprimert av situasjonen, sier Fabiola Stiernhufvud (46) til BA.

Hun er utdannet tannlege fra Brasil og har doktorgrad innen samme fagfelt. I 2009 bosatte hun seg på Austevoll sammen med sin finske mann.

Fordi hun foreløpig ikke har fått godkjent utdanning i Norge, jobber hun som vaskehjelp og hjelpepleierassistent på pleie og omsorgssenteret i Austevoll kommune.

- Jeg synes det er trist om jeg må kaste bort kunnskapen og erfaringen min, sier Stiernhfuvud.

- Har ventet i fire år
For å få lov til å jobbe som tannlege eller forske i Norge må Stiernhuvuds attester og vitnemål godkjennes gjennom Statens Autorisasjonskontor for helsepersonell (SAK). Etter at papirene er godkjent kan SAK pålegge henne kurs i nasjonale fag som et ledd i å oppnå autorisasjon.

I tillegg må Stiernhufvud, som har utdanning fra et land utenfor EØS og EU, bestå norskeksamen trinn III ved et norsk universitet eller høyskole, eller bestå test i norsk, høyere nivå, ved Folkeuniversitetet.

Stiernhufvud har fortsatt ikke bestått norsktestene, men allerede i 2009 sendte hun inn attester og vitnemål til SAK, ifølge BA.

Det skulle imidlertid ta hele tre år får hun fikk svar fra autorisasjonskontoret. I 2012 fikk hun beskjed om å sende ytterligere dokumentasjon. Dette har Stiernvud sendt inn, men ikke fått svar på.

Nå frykter 46-åringen at hun blir pensjonert før hun får godkjent papirene.

- Hvorfor kan jeg ikke få beskjed om hva som må til for å få dem godkjent? Hvis jeg for eksempel må ta flere fag, kan jeg eventuelt ta det parallelt med språktesten, foreslår hun.

- Har manglet kompetanse
Magnus Dahlen, kommunikasjonsrådgiver i SAK, sier han ikke kan kommentere detaljer vedrørende enkeltsaker, men sier at SAK har manglet nødvendig verktøy for å komme frem til vedtak i komplekse saker som handler om tannlegeutdanninger utenfor EU og EØS.

- Det er svært beklagelig at det har blitt så lang ventetid i disse sakene. Gjennom samarbeid med Helsedirektoratet og Tannlegeforeningen fikk vi imidlertid etablert samarbeid med en faglig rådgiver i høst, som skal gi oss råd i denne typen saker. Nå behandles innsendte søknader fortløpende, sier han.

- Hvorfor har det tatt så lang tid?
- I de senere år har flere og flere som søker om tannlegeautorisasjon utdanning fra land utenfor EU og EØS. For å gjøre gode og riktige vedtak har vi hatt behov for mer inngående faglig kompetanse, sier han.

Ifølge Dahlen ble Stiernhufvuds søknad sendt over til faglig rådgiver tidligere i vinter.

- Det må antas at den nærmer seg ferdigstillelse, sier han.

- Dersom søknaden ikke blir godkjent, er det mulig for henne å ta deler av utdanningen i Norge?

- Det er faglig rådgiver som vurderer om det mangler fag i henhold til kravene for å få autorisasjon. Deretter er det utdanningsinstitusjonene i Norge som bestemmer om det er mulig å ta deler av utdanningen her, eller om hele må tas på nytt, sier han.

Flere saker i BA.

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken