Fortell meg igjen hvordan menn som begår overgrep og maktmisbruk nærmest får yrkesforbud og straffes for livet? Fortell meg igjen hvordan voksne menn i maktposisjoner som utnytter sin stilling for sex med 16-åringer er de virkelige ofrene?

LES OGSÅ: Terje Søviknes gjør comeback i rikspolitikken

Da Søviknes i 2000 hadde sex med en overstadig beruset 16-åring var ikke dette ulovlig. Det er det (heldigvis) i dag. Han er ikke dømt i noen rettssal, men han har bevist at han ikke er folkets tillit verdig. Når en voksen mann begår handlinger som dette er det noe som skorter både hva gjelder etikk, fornuft og ikke minst moralsk kompass.

I 2018 fortalte «Thea» sin side av historien. Etter å ha blitt utsatt for det hun beskriver som et overgrep av Søviknes, oppsøkte hun et annet partimedlem, en voksen tillitsmann, for bistand og støtte. Denne personen misbrukte også den unge jenta, som allerede var i en svært sårbar situasjon. «Thea» har åpnet seg om livet i kjølvannet av «sex-skandalen». Dette er en beskrivelse av alvorlige og sammensatte psykiske lidelser, rusmisbruk og et liv som raknet i sømmene. Til Aftenposten sa Søviknes da at det er trist å lese om de mange og sammensatte utfordringene jenta har hatt både i ungdomstiden og senere.

LES OGSÅ: Jenta i Søviknes-saken: - Jeg har følt meg så skamfull

Når en person som har begått en så alvorlig feil (...) som den Søviknes har begått er det betimelig å stille spørsmål ved de politiske vervene han igjen og igjen får. Søviknes sier han blir «trist» av å lese om de menneskelige konsekvensene dette har hatt for «Thea» samtidig som han sørger for å påpeke at det kan det være mange og ulike årsaksforhold knyttet til hennes problemer i en periode på snart 20 år.

I 19 år har hun lidd. Samtidig har Søviknes, med sitt partis støtte, vært både ordfører og minister - og nå belønnes han altså med nytt toppverv i Frp.

Et minimumskrav for å inneha tunge, politiske verv bør være tillit. Konsekvensene av hvordan Søviknes har misbrukt sin makt - både den aktuelle natten, og i tiden som fulgte bør i de minste være være tapet av nettopp denne tilliten.

Betyr dette at Søviknes ville blitt straffet for livet? Det finnes mange jobber og posisjoner som ligger mellom yrkesforbud, livslang straff og ordfører, minister og nestleder i regjeringsparti.

Politikk og makt bør i svært stor grad handle om tillit, og i enkelte tilfeller bør ikke brutt tillit være en fornybar ressurs.