Er timesvis unna «Berserk»

Foto: Arild Eikrem/Østlands-Posten

Redningsbåter med helikopter er på vei inn i området.

23.02.11 14:20

Seilbåten Berserk ble tirsdag klokka 05.20 meldt savnet. Etter at det ble utløst nødpeilere om bord i båten, som befinner seg i Sørishavet på vei til Antarktis.

Været i området har vært utfordrende, med vind opp til 110 km/t og dårlig sikt. Det er New Zealandske redningsstyrker som har ansvaret for redningsaksjonen.

Redningsbåter på vei
- Vi har ikke fått noen ny rapport. Det siste var at to redningsfartøyer fra New Zealand er på vei og det vil ta mellom 12 og 14 timer før disse to er i området hvor Berserk befinner seg, sier redningsleder ved Hovedredningssentralen, Tore Hongset til Nettavisen onsdag klokka 10.30.

Helikopter
Det ene redningsfartøyet skal ha helikopter om bord som kan benyttes i søket.

- Det er anmodet at det vil bli brukt helikopter, det kommer selvfølgelig an på været. Nå har skal vinden ha stilet noe, men det største problemet er antagelig dårlig sikt, sier han videre.

- Tre om bord
Den opprinnelige besetningen på båten skal ha vært fem personer, men avisa New Zealand Herald melder om at det er tre personer om bord og at to personer skal ha blitt satt av ved Antarktis for å prøve å komme seg til Sydpolen.

Siste gang det har vært kontakt mellom mannskapet og land er mandag.

- Har gått i land
Regissør Anders Sæther som har jobbet sammen med Berserks kaptein Jarle Andhøy under innspillingen av NRK-serien «Sjøsprøyt», pratet med Andhøy rett før nødmeldingen kom. Han tror at kapteinen har gått på land sammen med 18-åringen Samuel Massie som er med på ekspedisjonen, skriver Dagbladet.

- Planen var at han og Samuel skulle gå av. Det siste jeg hørte var at de var klare for å dra inn. Derfor går jeg ut i fra at det er de to som har gått i land, sier Sæther til Dagbladet.

Alex Rosén som tidligere har seilt med båten er bekymret:

- Jeg er bekymret, men jeg tror ikke det har skjedd noe, sier Alex Rosén til VG Nett.

Til verdens ende
3. februar skrev Jarle Andhøy, på «Berserk» på bloggen sin at verdens ende er ekspedisjonens mål:

«Skuta er klargjort, besetningen er fulltallig, og som første norske skute siden FRAM skal Berserk seile til Ross Shelfen, med verdens ende som sitt mål. Fra New Zealand går kursen gjennom “The roaring 40`s, The furious 50`s og screaming 60`s”. Skuta er fullastet langt over lastemerket, men ishavsekspedisjoner krever mye utstyr og fuel.»

- Så lenge det søkes er det håp
På Facebook-siden til «Berserk» kommer det oppdateringer om status i redningsaksjonen:

«Vind nede i 20 knop. Forventet at det kan foretaes søk i løpet av dagen. Sea shepherd skipet er på vei mot området . De har helikopter ombord. Båten forventes framme 12- 14 timer, men helikopter kan fly i forveien noe tidligere. Dette begynner å bli jævli drygt. Men så lenge redningsmannskapet forblir i området og så lenge det søkes er det håp!ind nede i 20 knop»

Jarle Andhøy (34) fra Larvik reiste ut i verden som 19-åring. Senere har det blitt mange ekspedisjoner, noen av dem har også blitt vist på TV, som «Berserk gjennomNordvestpassasjen» og «Sjøsprøyt.»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.