*Nettavisen* Nyheter.

Er urinstøv farlig?

Foto: Ina Rosenberg Stavrum (Side2)

Her risikerer du å puste inn andres urin.

05.07.12 19:57

(SIDE2:) Festivalsommeren er allerede i gang og torsdag braker Roskilde-festivalen løs i Danmark.

Følg Side2 på Facebook – klikk her!

Lukten av urin
Festivalområdet tar imot titusenvis av musikkglade publikummere hvert eneste år. Væskeinntaket er høyt, og det som går inn skal også ut igjen.

Dessverre er det ikke alle festivaldeltakerne som bryr seg om å finne et toalett når tissetrangen melder seg. Når det også er tørt i lufta vil de selvskapte «tissestasjonene» fra festivalfolket kunne skape store støvskyer. Særlig på Roskilde-festivalen er dette blitt et velkjent fenomen når sola varmer. Støvet går også under navnet «urinstøv» og dette er støvet som virvles opp når alle deltakerne tisser på festivalområdet, skriver Videnskab.dk.

Urinstøv er en blanding av fine partikler fra sand, grus, leire og ikke minst urin fra gjestene. Det sier seg selv at det ikke er så innmari digg å tenke på å puste inn dette støvet, samt at det stinker, men er det farlig?

Klikk på bildet for å forstørre.

– Det er ikke rart folk blir bekymret, men urinstøv er ingenting å være redd for. Det er meget få organismer i urin fra et friskt menneske som kan gi andre personer sykdommer, forklarer professor Flemming Konradsen fra Institut for International Sundhed, Immunologi og Mikrobiologi ved Københavns Universitet.

Han forstår godt at folk kan føle ubehag når urinstanken kryper opp i neseborene.

– Da festivalfolket tisser overalt og temperaturen er høy, fordamper urinen raskt, og ammoniakk fra urin spres i lufta. Urin kan stinke så jeg skjønner at lukten oppleves som ille og mange opplever å få rennende øyne av urinstøv.

Mer fra Side2. no: Sjekk forsiden nå

Vask hendene!
Professoren beskriver den generelle hygienen på festivaler som et større problem enn urinstøvet. Spesielt blir det dårlige hygieneforhold når det er varmt og særlig der folk nærmest bor oppå hverandre.

Han forklarer at det for eksempel er mange flere bakterier i avføringen.

– Hvis du har vært på do eller har fått møkk på hendene må du huske på å vaske hendene. Unngår du dette fordi du enten er småberuset eller fordi det er kø ved vaskene spres bakteriene og dette kan være sykdomsfremkallende hos enkelte personer.

Eksperten råder festivalfolket til å ikke bekymre seg for urinstøv, men heller opprettholde gode toalettvaner – både på festivaler og ellers i hverdagen. Et godt tips til festivalbagasjen: Antibac.

Les mer om årets Roskilde-festival her: Skal det være et morgenbrød?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.