*Nettavisen* Nyheter.

Er voldtektsdop en myte?

Foto: Lien, Kyrre (Scanpix)

Det mener enkelte forskere.

(SIDE2:) En ny rapport fra Kent University har vakt diskusjon i Storbritannia. Den hevder nemlig at unge kvinners frykt for at de skal bli dopet av såkalte voldtektsdop som Rohypnol eller GHB er forsvinnende liten.

Mer fra Side2. no: Besøk forsiden

Undersøkelsen, gjort blant 200 utvalgte kvinnelige studenter, viser at de setter redselen for å bli dopet foran det å gå alene hjem eller bli altfor full.

Drikker store mengder
Forsker Adam Burgess, som ledet studien, sier at kvinnene ikke setter sitt eget inntak av alkohol opp mot faren for å bli voldtatt.

- Mange kvinner er i aktiv fornektelse over at store mengder alkohol kan gjøre dem uforståelige og ute av stand til å ta vare på seg selv, sier han til The Daily Telegraph.

De mener at de unge kvinnene misforstår når de tror at voldtektsfaren er større om de skulle bli dopet enn når de selv drikker seg snydens fulle. Forskerne sier imidlertid ikke at de mener voldtekt er jentenes skyld. De påpeker imidlertid at myten om voldtektsdop nok er sterkere rotfestet i jenter enn den faktisk er virkelig.

Sjelden årsak
Flere enn halvparten av de spurte sa at de visste om jenter som hadde opplevd at noen hadde puttet dop i drinken deres.

Tross dette, er det svært få voldtekter der offeret er blitt bevisst dopet, skriver The Daily Telegraph. Det kan man lese seg fram til av politirapportene i hvert tilfelle.

Forsker Sarah Moore sier at teamet nå ønsker å finne ut hvorfor redselen for dop i drinken er så sterk.

- Vi lurer på om foreldre synes det er en enklere sak å advare mot, enn å snakke med sine døtre om at de ikke må drikke så store mengder alkohol og ha sex, sier hun.

Forskerne konkluderer med at myten om dop i drinken har funksjon på flere måter. Ikke bare er den en måte for jenter å passe på hverandre. Det kan også benyttes som en unnskyldning om man oppfører seg på en måte man selv ikke synes er ønskelig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.