*Nettavisen* Nyheter.

Er YT sunt?

Foto: Tine (Tine)

Her er ernæringsfysiologens dom.

09.11.10 17:53

(SIDE2:) YT er Tines produktserie bestående av yoghurt, mellommåltidsdrikk, sportsdrikk og restitusjonsdrikk. Serien er laget med tanke på trening, og formålet er at treningsentusiaster skal få riktig energi før, underveis og etter trening.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Viktig ved trening
Ernæringsfysiolog Kari H. Bugge ved Grete Roede understreker at det er tre ting som er viktig når det gjelder restitusjon etter trening.

- Du må tilbake til væskebalansen, og erstatte væsketap. Også trenger du påfyll av karbohydrater for å fylle opp igjen glykogenlagrene. Det trengs rask energi for å kunne yte bra under en treningsøkt, og kroppen prioriterer å bruke glykogen. Etter en økt har du brukt opp glykogenlagrene dine, så ved å innta karbohydratrike matvarer fyller du det opp igjen slik at kroppen er parat til neste økt. I tillegg trenger du påfyll av proteiner. Trening vil alltid være en slitasje på muskulatur. For å reparere trenger du byggesteiner, og det får kroppen gjennom proteinene. YT er utviklet for å gi en fin kombinasjon av proteiner og karbohydrater, sier hun.

Stor prisforskjell
Side2s prissjekk i tilfeldig butikk viser at YT yoghurt koster 15, 50 kroner i butikk, sammenlignet med det lignende produktet Go' Morgen Yoghurt som kun koster 10, 90 kroner.

Er du tilhenger av produktet, og drikker YT etter trening, kan du spare en del ved å kjøpe med deg drikken fra butikk. Treningsskjedene Sats og Elixia tar nemlig 30 kroner for henholdsvis mellommåltidsdrikken og restitusjonsdrikken fra YT. På butikk kan du få dem for 17,80 kroner.

Derfor må du betale mer
Bugge synes YT er et bra produkt, men reagerer på prisen. Hun synes ikke det bør være nødvendig at YT koster mer enn en vanlig yoghurt.

- Prisen er høy sammenlignet med for eksempel Go’ Morgen Yoghurt, og jeg lurer på hvorfor den skal koste mer?

Les også: Er yoghurt sunt?

Kommunikasjonsrådgiver Øystein Knoph i Tine forklarer hvorfor de priser treningsproduktet høyere:

- Gjennom YT-yoghurten får man et produkt som er skreddersydd for å innta før trening, og det ligger mye produktutvikling bak. Sammensetningen er mer optimal med tanke på at kroppen skal yte på treningen. Et tilleggspoeng er at både råvarene og produksjonen er dyrere for Tine enn andre lignende produkter, sier han til Side2.

Inkluder det i kostholdet
Bugge synes absolutt YT er et ernæringsmessig godt produkt etter trening, og reagerer heller ikke på sukkerinnholdet.

- Sukkerinnholdet er ikke så høyt. Sammenlignet med for eksempel 1 dl ekstra lettmelk hvor du får i deg 5 g karbohydrat, eller 1 dl brus hvor du får i deg 25 g, gir YT 10 g. Så sukkerinnholdet er ikke farlig høyt.

Men Bugge understreker at hvis du drikker eller spiser for eksempel YT etter trening, så må ikke det komme i tillegg til kostholdet.

- Det må tilpasses måltidsrytmen din. YT er et godt alternativ til annen mat etter trening, men ikke la det komme på toppen av det daglige energiinntaket du allerede har. Inkluder det heller i kostholdet ditt, og legg kveldsmåltidet eller lunsjen til etter treningen.

LES OGSÅ:
Er Skyr sunt?
Er kokosfett sunt?
Er matolje sunt?
Er kjøttpålegg sunt?
Er brød sunt?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.