MADRID/OSLO (Nettavisen): Den historiske beslutningen om å invitere Sverige og Finland inn i Nato ble tatt på alliansens toppmøte i Madrid onsdag – etter at Tyrkia kvelden før gikk med på å heve sitt veto mot søknadene deres, i bytte mot en rekke politiske innrømmelser fra de to.

Likevel er man ikke helt i mål enda.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sa torsdag på en pressekonferanse at Sverige og Finland må oppfylle sine løfter, hvis det tyrkiske parlamentet skal godta at de blir medlemmer i Nato.

Erdogan ble på pressekonferansen spurt om Tyrkia igjen kan legge ned veto mot svensk og finsk Nato-medlemskap, når søknadene deres skal ratifiseres av medlemslandene.

– Først må Finland og Sverige holde seg til løftene som de forpliktet seg til i avtalen. De må gjøre det som trengs, sier han.

– De må holde løftene sine. Sverige skal utlevere 73 terrorister. Dette har de lovet, følger han opp senere i pressekonferansen.

– Hvis de oppfyller løftene, vil avtalen sendes til vårt parlament for ratifisering. Hvis de ikke oppfyller løftene, kan ikke avtalen sendes til parlamentet, sier Erdogan.

Svenskene har på sin side understreket at alle utleveringer må skje i tråd med svensk lov og folkeretten.

Og han la krystallklart til uten å vike en tomme i ansiktsuttrykket:

– De må holde på løftene sine, ellers, unnskyld meg, da må vi se på denne kontrakten.

Vekker reaksjoner

Erdogans uttalelser på pressekonferansen vekker reaksjoner i sosiale medier.

– Dette er definitivt ikke avklart og avgjort, nei. To svært ulike historier om hva de er enige om kan forsinke eller stanse ratifiseringen, skriver politisk kommentator i Bergens Tidende, Morten Myksvoll, på Twitter.

Han har fulgt Tyrkia tett over flere år.

PBS-journalist Nick Shifrin var til stede på pressekonferansen, og ville ha svar på hvorfor Erdogan sier at Sverige og Finland har «lovet» å utlevere 73 personer, når det i avtalen bare står at «Finland og Sverige vil ta opp Tyrkias avventende utvisnings- eller utleveringsforespørsler». Erdogan svarte at det viktigste i forbindelse med avtalen, er samtalene de hadde rundt forhandlingsbordet, og enigheten de kom frem til her.

– Vi har en forståelse. Sverige ga oss et løfte, gjentok han.

Politisk kommentator og tidligere The Young Turks-journalist, Michael Tracey, roser ett aspekt ved Erdogans pressekonferanse:

– Bare for å ha sagt det: Erdogan, bredt kalt «autoritær», tok langt flere spørsmål – uten forhåndsgjennomgang eller forhåndsutplukking – enn Joe Biden og Boris Johnson, som begge bare tok en liten håndfull forhåndsvalgte spørsmålsstillere, skriver Tracey, som selv var til stede i Madrid, på Twitter.

– Må utslettes

I avtalen Sverige og Finland har inngått med Tyrkia, lover de to nordiske landene blant annet at de ikke skal gi støtte til det kurdiske partiet PYD og partiets væpnede fløy YPG, som var en viktig alliert for USA og Vesten i kampen mot IS i Syria, skriver NTB.

Finland og Sverige lover samtidig at de ikke skal gi støtte til det som i Tyrkia kalles FETÖ. Dette er navnet tyrkiske myndigheter har gitt den såkalte gülen-bevegelsen.

– PKK, YPG, FETÖ – alle disse terrororganisasjonene må utslettes. De må gjøre lovendringer for å få til det, sa Erdogan.

Historisk avgjørelse

– Jeg er glad for å kunne si at vi har en avtale som baner vei for at Sverige og Finland skal bli Nato-medlemmer, sa Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, på en pressekonferanse tirsdag kveld.

Les også: Mener Vesten må komme med tydelig svar: – Det pågår en aktiv informasjonskampanje fra Russland

Tyrkia trakk da sitt veto mot svensk og finsk Nato-medlemskap. Det har vært det eneste som har stått i veien for landenes innpass i militæralliansen.

Under toppmøtet skrev de tre landene under på en avtale der de lover samarbeid og solidaritet i kampen mot terror i «alle dens former og manifestasjoner». Finland og Sverige lover i tillegg full støtte til Tyrkia mot trusler mot Tyrkias nasjonale sikkerhet.

Avtalen deles nå av tusenvis av mennesker på sosiale medier.

(Raguo Soylu, redaktør for nettavisen Middle East Eye)

Krever utleveringer

Tyrkia forventer et klart svart på hvordan svenskene og finnene vil forholde seg til Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) og deres gerilja, samt det kurdiske partiet PYD og deres YPG-milits i Syria.

Les også: Støre: – En historisk dag for Nato, Norden og Norge

President Recep Tayyip Erdogan krever særlig innrømmelser fra Sverige. Han mener landet gir politisk, økonomisk og militær støtte til PKK og YPG.

Tyrkia har oversendt lister med navn på 45 navngitte kurdere de krever utlevert, ifølge tyrkiske medier – 33 fra Sverige og tolv fra Finland. Torsdag ettermiddag overrasket han mange, altså ved å si til internasjonal presse at Sverige må utlevere 73 personer.

De to nordiske landene har avvist å etterkomme krav om utlevering.

– Vi har sagt til dem at ballen nå ligger på deres banehalvdel, har Erdogans talsperson Ibrahim Kalin tidligere uttalt.

Sverige: – Svenske statsborgere

Sveriges justisminister Morgan Johansson understreker i en kommentar til NTB at det er svenske domstoler som avgjør utleveringssaker.

– I Sverige gjelder svensk lov som forvaltes av uavhengige domstoler. Svenske statsborgere utleveres ikke, sa han og viste til at det er klart markert i avtalen med Tyrkia at Sverige følger den europeiske konvensjonen om utleveringer.

I avtalen som ble inngått mellom Tyrkia, Sverige og Finland denne uka, lover de to nordiske landene å inngå utleveringsavtaler med Tyrkia. De lover også å behandle eksisterende tyrkiske utleveringsbegjæringer for terrormistenkte raskt og grundig, men uten å love noe om utfallet av sakene.