RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Erdogan: Tyrkerne har valgt stabilitet


Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan konstaterer at hans parti AKP vant tilbake flertallet i nasjonalforsamlingen ved søndagens valg.
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan konstaterer at hans parti AKP vant tilbake flertallet i nasjonalforsamlingen ved søndagens valg. Foto: Umit Bektas (Reuters)
Sist oppdatert:
Det tyrkiske folk har valgt å sikre stabilitet og sikkerhet, sier Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan etter at hans parti AKP vant tilbake flertallet i nasjonalforsamlingen ved søndagens valg.

I en uttalelse til det statlige nyhetsbyråaet Anadolu, sier Erdogan at velgerne har vært tydelig misfornøyd med hvordan opposisjonspartiene opptrådte under forhandlingene for å få til en styringsdyktig koalisjonsregjering etter valget i juni. Forhandlingene strandet, og tyrkerne måtte derfor gå til stemmeurnene igjen søndag for fjerde gang på mindre enn ti år.

Erdogan mener samtidig at valgresultatet sender et klart budskap til kurdiske PKK om at «vold, trusler og blodsutgytelser ikke kan eksistere side om side i et demokrati og en rettsstat».

Tyrkiske sikkerhetsstyrker har siden juli kjempet mot militante PKK i den sørøstlige delen av Tyrkia etter at våpenhvilen ble brutt.

Ettpartiregjering

Da 98 prosent av stemmene var talt opp, hadde AKP vunnet tilbake flertallet i parlamentet med 315 av 550 plasser, med støtte fra over 49 prosent av velgerne. Dermed går det mot ettpartiregjering i Tyrkia.

– Resultatet er en seier for demokratiet, sier Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu.

– Forhåpentlig vil vi tjene dere godt også i de neste fire årene, og i ytterligere fire nye år etter 2019, sa han til sine tilhengere.

Splittelse

Seieren til AKP og president Erdogan kan øke den dype splittelsen i Tyrkia, mellom konservative som hyller Erdogan som sin helt, og sekulære, vestligorienterte tyrkere som er svært mistenksomme overfor Erdogan, ifølge Reuters.

– Det kommer til å bli mer av det samme. Erdogan vil fortsette å befeste sin makt, sier Einar Wigen ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo til NTB.

Det vil skje enten gjennom en folkeavstemning om et styrket presidentembete – som det kan tenkes at han vinner – eller på annet vis, selv om ikke AKP skulle få to tredels flertall, ifølge Wigen.

Ingen reprise

Før valget hadde mange ventet en reprise av resultatet fra juni, da AKP fikk 41 prosent av stemmene og tapte flertallet for første gang på 13 år. Men i stedet kom regjeringspartiet sterkt tilbake, det største opposisjonspartiet CHP holdt seg på samme nivå, mens nasjonalistpartiet MHP og det prokurdiske partiet HDP tapte oppslutning.

Mye uro siden forrige valg blant velgere som er opptatt av stabilitet, ser ut til å ha styrket regjeringspartiet, sier Wigen.

Det kurdiske partiet HDP holdt lav profil i valgkampen etter å ha blitt utsatt for en rekke angrep, blant annet i Ankara, der over 100 personer ble drept av selvmordsbombere. Partiet så ut til å holde seg akkurat over sperregrensa på 10 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere