Tidligere SV-leder og FN-topp Erik Solheim høster kritikk etter en Twitter-post hvor han hyller Kina med følgende tweet:

- Bravo, Kina. Det første klimanøytrale olympiske leker i historien. Hvis byen Zhangjiakou var et separat land, hadde det vært den tolvte største vind- og sol-nasjonen i verden, foran Vietnam, Canada og Nederland, skriver Solheim.

Den tidligere SV-toppen, er nå leder i miljøtenketanken «Ett belte, en vei» som er et kinesisk infrastrukturprosjekt og økonomisk utviklingsprosjekt.

Solheim har også tidligere blitt kritisert for å forherlige den kinesiske satsingen på miljø, covid-19-håndteringen og kommunikasjonsutviklingen.

I tillegg mener kritikerne at Solheim prøver å dempe den økende kritikken mot kinesernes brutale og undertrykkende politikk.

Les også: Hva i all verden er det Erik Solheim driver på med?

Er dette en betalt post?

Denne gangen har heller ikke kritikken latt seg vente etter den tidligere SV-politikeren publiserte utsagnet.

«Spøker du med meg? Er dette en betalt post?» spør den tyske teknologibloggeren Sascha Pallenberg.

Teknologibloggeren er ikke den eneste som reagerer.

«Så ufattelig skuffa jeg er over deg», skriver en annen bruker.

- Får ikke en krone av Kina for den del

Til Nettavisen forteller Solheim at han daglig bringer positive grønne nyheter fra India, Kina, USA og resten av verden på Twitter.

- Alle er velkomne til å følge. Det er langt flere tweeter fra India enn fra Kina. Jeg tror på at vi alle blir inspirerte av positive nyheter fra ulike deler av verden. Vi lever i Asias århundre. Jeg reflekterer det, sier Solheim til Nettavisen.

- Hvorfor tror folk at OL er grønnvasket?

- Hvorfor kan ikke folk bli imponert over at OL er utslippsfritt? Det er ikke jeg som sier dette, men det Internasjonale Byrået for Fornybar Energi (Irena), og internasjonalt anerkjente Carbonbrief. OL-Landsbyen produserer mye mer sol- og vindenergi enn Norge. Bør vi ikke være litt imponerte? Burde vi vurdere å bli like flinke her hjemme?

- Hvorfor mener folk du er kjøpt og betalt av Kina? Skjønner du at folk er skuffet?

- Den tonen en del folk har på Twitter er bare trist. Den skremmer mange fra å legge ut innlegg, av frykt for all dritten de mottar. Jeg får ikke en krone i lønn fra Kina eller fra India for den del. Jeg krangler ikke med noen på Twitter, men kommer til å fortsette å spre gladsaker fra alle kontinenter, også fra Kina, understreker Solheim.

Solheim mener vi bør glede oss over at dette er historiens første OL uten karbonutslipp.

- Det er oppnådd ved massiv satsing på fornybar energi, ved grønn hydrogen og elektiske biler og ved avsetninger i form av skogplanting.

Les også: Vedum vil gi folk bedre fastpris på strøm

- Vi må ha en dialog med Kina

Dette er ikke første gang Solheim mottar kritikk for å forsvare Kina.

I et DN-innlegg fra mars 2021 skrev den tidligere FN-toppen at vi må være mer nysgjerrige på Kina og hevder kinesere lever friere liv i dagens samfunn.

«Dagens kinesere lever friere individuelle liv enn noen tidligere generasjon. De kan kle seg som de vil, flytte dit de vil, spise den maten de vil og delta i debatt om de fleste spørsmål».

Nettavisen spør Solheim hva han i dag tenker om Uigurenes situasjon.

- Kina fører en brutal anti terrorpolitikk i Xinjiang. Hvis vi ønsker å bedre situasjonen for uigurene må vi ha dialog med Kina. Ellers vil Kina bare slå tilbake med kritikk av alle menneskerettsbrudd og kriger i Vesten.

Les også: Statsråden grillet om Telenor-salget. Ekspert mener salget er «rått og usivilisert»