Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Eriksen og Solvang på slakk line

I en streik er det svært lite som skal til før det tar fyr mellom en ansatt som Fredrik Solvang (t.v.) og en sjef som Thor Gjermund Eriksen.
I en streik er det svært lite som skal til før det tar fyr mellom en ansatt som Fredrik Solvang (t.v.) og en sjef som Thor Gjermund Eriksen. Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
I går gikk NRK-journalistene til streik, og allerede i dag er det tilløp til krangel mellom partene.

Streik er et normalt og høyst legalt virkemiddel i vårt demokrati. Så når NRK-journalistene går til streik og rammer selveste nasjonaldagen - er de i sin fulle rett til å gjøre akkurat det.

Men de fleste som har vært i streik vet at streik koster. Samme hvor mye partene blir enige om å følge reglene til punkt og prikke, at dette ikke skal bli personlig, så ender det ofte med dårlig stemning og i verste fall med dype konflikter som kan ta årevis å rette opp igjen.

Les også: Dette sa NRK-journalistene nei til

Dette vet selvsagt NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen, som i dag tok beslutningen om likevel å lage en begrenset 17. mai-sending fra Oslo i morgen:

Noman Mubashir, som er organisert journalist i streik, blir tatt ut den planlagte sendingen, mens uorganiserte Fredrik Vareide og Haddy N'jie jobber som planlagt.

Noman Mubashir er solidarisk med sine streikende kolleger.

Det er ikke vanskelig å se at dette er provoserende for de som streiker. Streikeleder Richard Aune sier at NRK ikke bør være kreative på hvordan de bruker uorganiserte under streiken.

Og Fredrik Solvang, profilert programleder i Dagsnytt 18, sier at han tenkte bare "WTF" (what the fuck" eller "hva faen") da han hørte det.

- Jeg synes det er veldig synd at NRK gjør det. Det undergraver effekten av streiken, sier han til VG.

Det er riktig.

Men samtidig er det kringkastingssjefens soleklare plikt å gjøre nettopp det - å forsøke å begrense skadevirkningene. Om han ikke hadde gjort det, hadde han ikke gjort jobben sin.

NRK taper ikke økonomisk på streiken. Men de kan lide store tap i omdømme blant seerne.

Og her går både NRK-sjef Eriksen, streikeleder Aune og programleder Solvang på slakk line. For i en slik situasjon er det lite som skal til før motparten blir provosert, såret - eller fly forbannet, fordi det er så mye som står på spill.

Ett skjevt ord, og du er "fucked" - for å holde oss i terminologien.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!