Eritrea-ekspert raser over dansk rapport

Rapporten konkluderer med at selv avhoppere fra den eritreiske hæren kan reise hjem uten risiko.

Professor Gaim Kibreab ved London South Bank University ble tidligere i år hyret av Udlændingestyrelsen i Danmark, for å delta i en utredning som skulle vurdere muligheten for hjemsendelse av eritreiske asylsøkere.

Rapporten som nå foreligger, og som viser til uttalelser fra Gaim Kibreab, konkluderer med at selv avhoppere fra den eritreiske hæren kan reise hjem uten risiko. Det er slett ikke tilfelle, mener Kibreab, som hevder seg «misbrukt» og «forrådt» av danske myndigheter.

Vil være i fare

– Du kan være 100 prosent sikker på at de fleste flyktningene fra Eritrea vil være i fare dersom de vender tilbake. Det kan være visse unntak, dersom de for eksempel har gode forbindelser til regjeringen, men langt de fleste vil trolig bli fengslet, sier han.

Ifølge Kibreab flykter mange fra Eritrea fordi de ikke ønsker å tjenestegjøre i hæren. Det blir ansett som landsforræderi.

– Jeg kjenner kun til to personer som har kunnet vende hjem uten at det har fått konsekvenser for dem. Det dreier seg om personer som har fått dansk statsborgerskap og som har gode forbindelser til regjeringen i Eritrea, sier han.

Fengslet og torturert

– Det dreier seg altså ikke om flyktninger og asylsøkere. De vil i de aller fleste tilfeller bli fengslet og torturert, sier Kibreab.

Professoren sier at han er sjokkert over hvordan danske myndigheter har valgt å tolke hans uttalelser.

– De har ikke feilsitert meg, men de har klippet i budskapet mitt og satt det inn i feil sammenheng for å styrke sine egne synspunkter. De har utelatt masse og brukt mange anonyme kilder, påpeker han.

– Dersom jeg hadde fått denne rapporten fra en student, hadde det blitt stryk, sier Kibreab.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.