*Nettavisen* Nyheter.

Erklærer krig mot Abraham Lincoln

Boko Haram-leder Abubakar Shekau (arkivbilde).

Boko Haram-leder Abubakar Shekau (arkivbilde). Foto: Ho (Afp)

Først kidnappet han 300 skolejenter. Nå erklærer han krig.

07.05.14 18:02

Den nigerianske islamistbevegelsen Boko Haram har innrømmet at det er dem som har kidnappet nigerianske skolejenter.

The New York Times har publisert en video av Boko Haram-lederen, Abubakar Shekau, hvor han så å si erklærer krig mot en rekke nåværende og tidligere verdensledere.

Drep, drep, drep
«Hver nasjon og hver region har nå en beslutning å ta. Enten er dere med oss, jeg mener, vi er muslimer som følger faste fotspor, eller så er dere med Obama, François Hollande, George Bush. Bush. Clinton. Jeg glemte ikke Abraham Lincoln. Ban Ki-moon og hans folk generelt, og enhver ikke-troende. Drep, drep, drep, drep, drep, drep. Denne krigen er mot kristne. Jeg mener kristne generelt,» lyder budskapet til den brutale Boko Haram-lederen, som ble lest opp fra et manus på stotrende engelsk.

Klippet skal være hentet fra den samme 57 minutter lange videoen hvor Boko Haram-lederen erkjenner at det var dem som kidnappet skolejentene, samt truer med å selge jentene for en billig penge.

USA bistår
Mer enn 300 skolejenter er bortført av de islamistiske ekstremistene. Nå har USAs president Barack Obama lovet at de skal bistå militært med å oppspore jentene.

- Vi skal gjøre alt vi kan for å bistå nigerianske myndigheter, sier Barack Obama i en uttalelse. Ifølge Obama har USA sendt en sikkerhetsgruppe til Nigeria bestående av personell fra militæret, politiet og andre byråer.

- Det enkleste for amerikanerne er at de hjelper til med etterretning, sporer opp lederskapet og kanskje dreper noen av lederne, sier førsteamanuensis i internasjonale relasjoner ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås, Stig Jarle Hansen, til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kampanjen #bringbackourgirls (hent hjem våre jenter) har frigjort en navneliste på mange av de kidnappede jentene. Foto: #bringbackourgirls

Kan drepes med droner
Hansen utelukker ikke at amerikanerne kan ty til droner for å ta ut Boko Haram-lederskapet, slik de har gjort mot islamistiske ekstremister i Somalia.

- Amerikanerne kan være dyktige på signaletterretning. Og hvis de skulle bruke droner, så kan dette være farlig for Boko Harams lederskap. Men jeg tror ikke amerikanerne klarer å slå dem militært, ettersom Nigeria har satt inn så store styrker mot dem de siste årene uten å lykkes.

- Det som har skjedd det siste halvannet året, er at på begynnelsen av 2013 gikk Boko Haram på en kraftig militæroffensiv ved blant annet å ta en flyplass. Den nigerianske hæren omstrukturerte seg og startet en tung offensiv mot Boko Haram, men det hjalp ikke, sier Hansen.

Han tror det er heller tvilsomt at vi får oppleve en omfattende, amerikansk redningsaksjon hvor alle jentene blir befridd, men kan ikke utelukke det.

- Det er for mange ukjente variabler her. Mange av disse jentene kan allerede ha blitt tatt inn i naboland som Kamerun og Niger, sier han.

(Artikkelen fortsetter under videoen).

HTML EMBED


- De er ikke ånder
Enoch Mark er en av fedrene til jentene som har blitt kidnappet i den nigerianske landsbyen Chibok. Han er svært kritisk til at nigerianske myndigheter ikke makter å befri jentene.

- Myndighetene må enten finne jentene våre eller be det internasjonale samfunnet om hjelp, sier den fortvilte faren, ifølge The Times.

- Boko Haram er ikke ånder eller utenomjordiske vesener som ikke kan bli oppsporet og brukket.

10.000 drap
Onsdag meldte nigerianske medier om et nytt angrep fra islamistgruppen, som krevde 300 menneskeliv. Islamistbevegelsen er kjent for å være ekstremt brutale, og knyttes til 10.000 drap i Nigeria, Kamerun og Niger.

Tidligere har de gått til angrep og drept 50 skolegutter. Flere av dem ble brent levende. Disse angrepene har gått mange vestlige medier hus forbi, men den siste kidnappingsaksjonen har skapt stor nasjonal og internasjonal oppsikt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.