Gå til sidens hovedinnhold

Erklærer Samoa som katastrofeområde

USAs president Barack Obama erklærer Amerikansk Samoa som katastrofeområde etter tsunamien tirsdag.

Den amerikanske presidenten uttrykte onsdag sin medfølelse med innbyggerne på Amerikansk Samoa og naboøya Samoa som mistet sine kjære etter at et jordskjelv sendte en tsunami mot stillehavsøyene tirsdag kveld norsk tid.

Før føderal krisehjelp
Obama erklærte Amerikansk Samoa som katastrofeområde, noe som betyr at det amerikanske Federal Emergency Management Agency stiller sine ressurser til disposisjon for regionen. Erklæringen gjør det mulig å yte raskere hjelp, melder nyhetsbyrået AP.

Obama sier USA står klare til å yte hjelp til alle i regionen som er rammet av tsunamien.

Mer enn 100 døde
Mer enn 100 personer skal være omkommet og mange er skadd etter at flere tsunamibølger skylte inn over samoaøyene og Tonga. Flere landsbyer er ødelagt, melder Reuters.

Tidlig varsling og rask nødhjelp begrenser de humanitære lidelsene etter tsunamien på disse øygruppene, melder Norges Røde Kors.

- Samoa Røde Kors reagerte øyeblikkelig på tsunamivarselet, med 135 frivillige som varslet innbyggerne i kystlandsbyene om å trekke bort fra kystområdene. Innbyggere i og rundt byen Apia ble evakuert, og det har blitt åpnet fem midlertidige tilfluktsrom. 60 landsbyer og mellom 10.000 og 15.000 mennesker er nå berørt av flodbølgens ødeleggelser, .ifølge Røde Kors.

Deler ut vann og presenninger
Frivillige jobber nå med å dele ut rent vann, førstehjelpsutstyr, presenninger og andre nødhjelpsartikler til de mange familiene som er rammet av tsunamien.

På Tonga melder midlertidige rapporter om at Niuas-øyene og adskillige landsbyer har blitt oversvømt, ifølge Røde Kors.

Reklame

Cyber Monday: Milrab har fylt på med nye salgsvarer