Gå til sidens hovedinnhold

Erlend Loes selvmordstanker

Erlend Loes nye roman «Muleum» har skapt debatt i forhold hovedkarakterens tanker om selvmord. Det plager ikke forfatteren.

(SIDE2): - Selvmordstematikken er alltid aktuell og den berører så mange, forklarte Loe til Vibeke Nilsen under lanseringen av boken på bokhandelen Ark på Egertorget.

Underholdning?
Under samtalen ble det følsomme temaet tatt opp foran et femtitalls tilhørere. Selvmord som underholdning er ingen enkel affære.

- For meg er det en balanse mellom sorg og munterhet i alt jeg skriver. Det gjør at jeg ikke er redd for å bruke denne tematikken i fiksjon som er balansert, sier Loe.

Skriver dagbok
Romanen «Muleum» handler om selvmordstankene til Julie. En 18 år gammel vestkantjente fra Oslo som mister storebror og foreldre i en flyulykke. Som en del av sorgprosessen begynner hun å skrive dagbok, på tross av at hennes far ettertrykkelig har gjort det klart at slike som dem ikke skriver.

Hun ønsker ikke å leve videre og skriver om hvordan hun skal gjøre slutt på livet sitt i dagboken.

Første kvinnerolle
Loe har i sin siste roman for første gang gått inn i en kvinnerolle. En uvant rolle for forfatteren.

- Dette var noe helt annet, for jeg må innrømme at jeg ikke vet hvordan en 18 år gammel jente tenker. Temaet vil allikevel være det samme, og jeg satset på å gjøre det troverdig.

Som mal brukte Loe sin egen dagbok fra den tiden. Han mener den ikke er så forskjellig fra det en jente ville skrevet.

- Jeg bare kjørte på etter at jeg fant stemmen jeg var ute etter, forklarer han.

Realistisk
Dagbokformen er heller ikke tilfeldig valg for romanen. Loe tror dette gjør historien både nær og umiddelbar.

- Dette er noe helt privat og noe som ikke skal utgis. Julie har da heller ingen planer om å vise dagboken til noen. Formen passer bra og blir realistisk, kanskje særlig for denne aldersgruppa, sier Loe.

- Med dagboken skapes det både noe destruktivt og skapende. Et rom der man ikke har noe å tape, påpeker han.

Kontrasten er uansett stor til romandebuten som nå går på kino. «Tatt av kvinnen» kom ut i 1993, men ble i høst en øyeblikkelig suksess i filmversjonen til Petter Næss.

Les også:

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley