Midnatt natt til onsdag slo de nye tiltakene inn. Det innebærer blant annet full skjenkestopp for utelivsbransjen over hele landet. Avisa Oslo pratet med Erman Atabay, daglig leder for puben Rock In på Grønland i Oslo, i mars. Da var utestedet godt inne i de 197 dagene med skjenkestopp som hovedstaden gjennomgikk den gang, og kjempet en kamp for å overleve.

Når Nettavisen kontakter Atabay tirsdag formiddag, noen timer før de må stenge på nytt, er detaljene i krisepakken ennå litt uklare for pubeieren.

– Vi har ikke sett noen plattform vi kan søke på, og vi har ikke fått noen avklaring med tanke på hva vi skal gjøre med de ansatte.

Vaktlistene er satt opp ut året.

– Så lenge vi ikke har fått beskjed om vi får lønnskompensasjon så må vi jo holde dem i arbeid, og da må de lønnes ut året, samtidig som inntektene stopper etter i kveld.

Han forteller om noen krevende måneder, som nå kan vise seg å være nærmest bortkastet:

– Vi satte i gang ganske ekstreme sparingstiltak i forbindelse med forrige skjenkestopp. Det har gjort at vi får satt av litt penger som vi kan leve av, i tilfelle det skulle komme en ny runde, men allerede nå spiser vi av den potten, sier Atabay til Nettavisen.

Les også: Slakter skjenkestopp-kompensasjon: - Nå røyner det på

De siste to ukene har puben måtte stanse skjenkingen ved midnatt.

– På den tiden har vi måttet ta 200.000 kroner av det vi klarte å spare opp gjennom sommeren. Vi begynner veldig, veldig raskt å nærme oss nullpunktet igjen. Derfor er det veldig skuffende at regjeringen sier at selskapene som går i pluss gjennom 2021 må tilbakebetale støtte for november og desember hvis de søker. Det er en smekk på fingrene for at vi sto på enda hardere i år for å kunne ta igjen det tapet som vi opplevde de 197 dagene skjenkingen vi måtte holde stengt – et valg vi ikke hadde kontroll på selv, sier Atabay.

Blant innsparingstiltakene nevner han blant annet at han, som daglig leder for det som normalt er en en stor og travel pub midt i Oslo, nå i tillegg har blitt servitør, vert og vaskehjelp – og jobber ekstra for å fylle opp rollene de ikke har bemanning til.

I tillegg har puben kuttet ned alle steder de kan, på alt fra betalingsterminaler til strømavtaler. Den nye strømavtalen hjalp på i starten, men forskjellen ble utlignet og vel så det etter at strømprisene skjøt i været denne høsten.

– Det føles ut som at vi spiller Monopol, men lander på feil felt hele tiden.

Les også: Sørafrikanske studier: To pfizer-doser gir 70 prosent beskyttelse mot omikron

I mars hadde Atabay solgt unna både motorsykkel, inventar fra puben og sin egen, private LEGO-samling fra ungdommen for at puben skulle overleve. Siden den gang har han deltatt på Lego Masters på TV 2, men pengepremie-drømmen røk halvveis i sesongen. I stedet har han måtte selge unna enda mer den siste tiden, blant annet enda mer LEGO.

Han setter pris på at regjeringen er relativt raskt ute med skisseringene av kompensasjon, noe han føler den forrige regjeringen ikke var, men Atabay skulle ønske at det som kom frem tirsdag morgen var litt mer konkret.

Han reagerer også på at tiltakene slår inn på så kort varsel at pubene blir brennende inne med mange varer som de ikke får solgt.

Les også: Oslo la ned vaksinestasjon i bydel med laveste vaksinasjonsgrad

– De sier at vi skal få kompensasjon for de tapte varene, men den er jo ikke 100 prosent av det vi bruker, siden skatter og avgifter kommer oppå der igjen. I tillegg kompenserer de innkjøpsverdien, og ikke salgsverdien.

Til Avisa Oslo i mars etterlyste han at Solberg-regjeringen dro ut i gatene for å undersøke hvordan tingenes tilstand var. Han opplever ikke at det har kommet store endringer etter regjeringsskiftet.

– Jeg føler ikke at de har kontakt med små, individuelle aktører som oss. Jeg tror vi nå, nok en gang, kommer til å føle på at de ikke bryr seg om oss, og av vi blir satt til side.

Rock In er en av få metallpuber i Oslo, og tiltrekker seg gjerne de samme gjestene uke etter uke:

– Jeg har lagt merke til at gjestene er flinke til å bry seg om sine steder, sier Atabay, og legger til at dette er noe han tror samtlige rockepuber i Oslo har opplevd siden gjenåpningen i mai.