RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Erna (92) ble syk etter å ha fått annen pasients medisin

Foto: Vidar Dons Lindrupsen (Nordlys)
- Svært uheldig, erkjenner enhetsleder ved sykehjem.

Erna Laurette Hansen (92) bor fremdeles hjemme i sin bolig i Kaldfjorden i Tromsø. Hver sjette uke er hun på avlasting på Kvaløysletta sykehjem og oppholder seg på dagsenteret der, skriver Nordlys.

29. mai i år ble hun hastet på sykehuset etter å ha mottatt medisinen til en annen pasient - i tillegg til sine egne medisiner.

Datteren Margit Skjølås skjønner ikke helt hvordan dette har skjedd.

- Da er det jo noen som ikke har fått sin medisin, og jeg synes det er litt pussig at sykepleierne ikke har reagert når de har gitt henne så mye medisin. Det virker som om det er noen kontrollrutiner som ikke er på plass, sier hun.

Kraftig allergisk
9. juli holdt det på å gå galt igjen.

Denne gangen var det en vikar for fastlegen som hadde skrevet ut en type antibiotika 92-åringen er svært allergisk mot - uten å sjekke det opp mot journalen.

Nok en gang ble det hastetur til sykehuset.

- Vi fikk inntrykket fra ambulansepersonellet at det denne gangen sto om livet hennes, men gikk bra. Det var likevel veldig skummelt for oss, og det er vanskelig å skjønne at dette har skjedd to ganger på kort tid, sier datter Svanhild Berglund til Nordlys.

Nordlys møter Erna Laurette Hansen hjemme i Kaldfjorden fredag formiddag. Da hadde hun blitt skrevet ut av sykehuset og følte seg opplagt nok til å dele sin opplevelse.

- Begge gangene begynte jeg å kaste voldsomt opp og ble veldig slapp, men jeg husker ikke mye fra selve ambulanseturen. Det var en svært ubehagelig opplevelse, og jeg må si jeg er litt redd for å ta medisinene min nå. Man blir jo skeptisk når slikt skjer. Man kan jo heller ikke gå rundt å grue seg til å ta medisiner eller dra på dagsenteret, så jeg må bare mote meg opp, forteller Hansen.

Legger seg flate
Kees Jan Verhage, enhetsleder for Kvaløya hjemmetjeneste, synes det er svært synd at dette har skjedd.

- Jeg har hørt om begge episodene, men var ikke klar over at begge gjaldt samme dame. Det er jo svært uheldig. Den første episoden ble det levert inn et skriftlig avvik på, og da påla vi lederen for hjemmetjenesten å gå gjennom rutinene og skjerpe dem inn. Det var menneskelig svikt og det har blitt fulgt opp, sier enhetslederen og fortsetter:

- Vi har strenge rutiner ved medisinering. Det er én sykepleier som deler ut, og én som kontrollerer etterpå at det er rett dosering og medisin. De skal ha tilgang til pasientens journal. Jeg tør likevel ikke si konkret hva som har blitt gjort og ikke gjort i dette tilfellet.

- Det er viktig for alle på dagsenteret at de skjønner at vi tar dette på alvor og det skal ikke skje igjen. Jeg skal sjekke hvorfor det ikke hun har blitt fulgt opp tidligere, sier Verhage.

- Vanskelig å si
Det lyktes ikke Nordlys å få kontakt med legen som skrev ut feil antibiotika til 92-årige Erna Laurette Hansen.

Fylkeslegen er også usikker på hva som har skjedd.

- Det er vanskelig å uttale seg om denne saken da jeg ikke vet hvilke opplysninger legen hadde på forhånd. Jeg kan ikke si om dette er forsvarlig eller uforsvarlig. Om dette var en vikar kan det hende at legen ikke har hatt tilstrekkelig informasjon om pasienten på forhånd, men det kan være at allergien ikke var kjent på forhånd eller at det står lite tilgjengelig i journalen hennes, sier fylkeslegen i Troms, Svein Steinert.

Les flere saker i Nordlys

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere