Gå til sidens hovedinnhold

- Erna blir best likt

Bare Erna Solberg som har gode forhandlingsmuligheter med sentrum, mener valgforskere.

- Erna Solberg er en bedre kandidat til statsministerposten enn Siv Jensen fordi Solberg i større grad vil kunne forhandle med sentrum, sier førsteamanuensis og mediesosiolog ved institutt for sosiologi og statsvitenskap på NTNU i Trondheim, Toril Aalberg, til Nettavisen.

Torsdag holdt Erna Solberg (H) felles pressekonferanse med Lars Sponheim (V) og Dagfinn Høybråten (KrF) for å legge frem en felles tiltakspakke mot finanskrisen. Men fokuset ble noe helt annet da Erna Solberg sa følgende:

- Høyre ønsker seg et firepartisamarbeid, men har innsett at det i dagens politiske situasjon er urealistisk at vi skal nå i havn med at alle fire partier skal sitte i regjering samtidig. Derfor vil Høyre søke gjennomslag for sin politikk i de kombinasjoner som er mulig, men vi klamrer oss ikke til at vi må være fire partier i regjering, sier Solberg ifølge tv2nyhetene.no.

- Erna bedre enn Siv til samarbeid
Nå tror valgforskerne at Siv Jensen ligger dårlig an for å få statsministerposten i en regjeringen som involverer Frp.

Toril Aalberg får støtte fra valgforsker Hanne Marte Narud ved Universitetet i Oslo.

- De andre to borgerlige partiene har jo sagt at Erna Solberg er en rimelig statsministerkandidat. Sånn sett er det klart at hun fremstår som en mer sannsynlig kandidat enn Siv Jensen. Men det er for tidlig å fastlå dette sikkert nå, sier Hanne Marte Narud til Nettavisen.

- Erna best likt
Narud har problemer med å se for seg Siv Jensen som statsminister i en koalisjonsregjering.

- Siv Jensen kan lede en regjering alene, for hun får ingen andre med seg, sånn det ser ut nå. Men når de andre borgerlige partiene sier de ikke vil samarbeide med Frp i regjering, så kan ikke jeg se for meg at Siv Jensen vil kunne lede en slik regjering, sier Narud.

Toril Aalberg ved NTNU sier Frp virker mindre samlende enn Høyre og at det vil bidra til problemer for partiet i en lederrolle.

- Jeg vil nok tro at Erna Solberg er den som vil bli best likt av folket. Høyre er det partiet som opptrer mest samlende av de borgerlige partiene, samtidig som det er det største borgerlige av de tre andre (KrF, Venstre og Høyre, red.anm.), sier Aalberg.

Solberg: - Jeg er tålmodig
Til Nettavisen sier Erna Solberg at hun er glad for å bli pekt på som den mest aktuelle statsministerkandidaten på borgerlig side.

- Jeg synes det er hyggelig om folk mener at jeg er god til å skape velfungerende samarbeid, sier Solberg.

- Men er du en bedre statsminister enn Siv Jensen?

- Jeg vil ikke gi vurderinger på den måten. Jeg mener i hvert fall at jeg utviser stor grad av tålmodighet i norsk politisk debatt for tiden, sier Solberg.

Solberg understreker at det er ubetydelig for henne hvilke partier som sitter i regjering.

- Det viktigste må være politikken, sier Solberg.

- Lettere for Høyre med KrF og Venstre
Etter Erna Solbergs fastslåing av at en regjering med alle de borgerlige partiene er urealistisk, så kan Høyre bli stilt i en vrien situasjon. Dersom det blir borgerlig flertall etter valget i høst, må partiet trolig velge mellom å gå i regjering med KrF og Venstre eller en regjering med Frp.

Toril Aalberg tror det blir lettest med KrF og Venstre.

- Generelt er det nok lettere for Høyre å samarbeide med KrF og Venstre enn Frp. Det at begge de to andre partiene har sittet i regjering før og er mer moderate enn Frp er viktige faktorer som spiller inn. Også må vi ikke glemme at Høyre lenge blankt avviste et regjeringssamarbeid med Frp, sier Aalberg.

Nettavisen har forsøkt å få en kommentar med Frp-formann Siv Jensen, men Jensen svarer i en tekstmelding til Nettavisen at hun ikke vil svare på spørsmål før mandag.

Reklame

Badetøy og bikini: De største trendene i 2021

Kommentarer til denne saken