De britiske mediene The Guardian og Financial Times har begge plukket opp at den norske statsministeren er under politietterforskning for brudd på smittevernreglene, skriver Bergens Tidende.

– Norges statsminister Erna Solberg er under etterforskning etter avsløringer om at hun og hennes familie brøt landets koronarestriksjoner ifølge politiet, skriver The Guardian.

Les også: Erna Solberg og familien brøt smittereglene: – Beklager

Franske Le Figaro , spanske El Comercio og tyske Süddeutsche Zeitung omtaler også saken.

– En sushikveld som kan bli dyr. Til sin 60-årsdag samlet Solberg familien på et skisted på Geilo. Antall mennesker overskred det lovlige tallet på ti, skriver den franske avisen.

Familiesamling til 60-års markering

Statsministeren og familien hadde reist ut av Oslo i vinterferien. Der fordelte de seg på to leiligheter. På turen til Geilo møttes Solberg-familien på lørdagskvelden i en leid leilighet for å spise sushi. Da var de hele 14 personer, og på fredagskvelden var de 13 stykker ute på restaurant, vel å merke uten at statsministeren var med.

De nasjonale smittevernreglene på dette tidspunktet var at man ikke kunne være flere enn 10 personer samlet i et privat arrangement på en restaurant. Slik var også de lokale reglene i Hol kommune, skrev NRK.

Les også: Du trenger ikke ringe Fredriksstad Blad nå, Erna!

– Jeg som hver eneste dag står og forteller om smittevern til det norsk folk burde kunnet reglene bedre. Men sannheten er at jeg ikke har sjekket reglene godt nok, og dermed ikke fått med meg at når en familie går ut sammen og er flere enn ti stykker, så er det faktisk et arrangement, sa Solberg.

Statsministeren var altså ikke med på fredagen, fordi hun ble forhindret av akutte øyeproblemer. Dermed måtte hun tilbake til hovedstaden, men Solberg beklagde likevel på vegne av familien.

– Vi skulle ut og spise på fredag slik at vi skulle spise sammen. I tro at det var den beste måten å ivareta smittevern, med god avstand til hverandre. Så har vi i ettertid, etter at NRK stilte meg spørsmålet om ikke dette var et arrangement, sett at det var i strid med forskriften. Det har jeg bare lyst til å beklage, fortalte hun til NRK.

Kan få bot av politiet

Like etter at nyheten ble kjent på torsdag, var det en angrende statsminister som stilte opp på «Debatten».

– Burde ikke du da melde deg til politiet, Erna Solberg? Spurte NRK-programleder Fredrik Solvang.

Vi skulle ut og spise på fredag slik at vi skulle spise sammen. I tro at det var den beste måten å ivareta smittevern, med god avstand til hverandre. Så har vi i ettertid, etter at NRK stilte meg spørsmålet om ikke dette var et arrangement, sett at det var i strid med forskriften. Det har jeg bare lyst til å beklage, svarte Solberg.

Se statsministeren bli grillet av Fredrik Solvang her:

På fredag bekreftet imidlertid politiet at de vil etterforske saken som et mulig brudd på smittevernforskriften.

Les også: Politiet innleder etterforskning av Erna Solbergs familieselskap

«På bakgrunn av informasjon som har fremkommet i pressen, samt statsministerens egne uttalelser, har politiet besluttet å iverksette etterforskning knyttet til mulig brudd på smittevernforskriften. Etterforskningen skal avklare hva som faktisk har skjedd om hvorvidt dette kan være brudd på enten lokale eller sentrale forskrifter.

Saken vil deretter bli vurdert av påtalemyndigheten i forhold til en eventuell strafferettslig reaksjon.», skrev Sør-Øst politidistrikt i en pressemelding fredag formiddag.

NTB/Nettavisen