Gå til sidens hovedinnhold

- Erna fremstår som arrogant

Frp-leder Siv Jensen slår hardt tilbake.

Jensen liker dårlig de siste utspillene fra Høyre-leder Erna Solberg, om at Frp kan bli en god regjeringspartner dersom de legger bort deler av sin politikk.

Nå slår Jensen tilbake.

- Dessverre har vi nå sett tendenser til den gamle Høyre-arrogansen. Den har vært borte en stund, og nå har vi sett et blaff av den igjen, sier Jensen til Nettavisen.

- Synes du Erna Solberg er arrogant?

- Jeg tror ikke hun har ment det sånn, men det fremstår sånn, sier hun.

- Utslag av for mye tran
Solberg har blant annet sagt at Siv Jensen kan bli en god finansminister, bare hun legger vekk deler av sin politikk.

- Det er vel et utslag av litt for mye Møllers tran, sier Jensen.

Hun mener det er helt uhørt at Frp ikke skal få gjennomslag for noe av sin politikk om de skal delta i en borgerlig regjering etter valget i 2013.

- Det er i utgangspunktet et samarbeid mellom oss som er blitt stadig bedre, men samtidig må man bare erkjenne at det er politisk uenighet mellom oss på samme måte som det er det mellom de rødgrønne partiene, sier Jensen, og påpeker:

- Det mener jeg er greit så lenge man ikke later som at Frp skal være med i regjering, og ikke få innflytelse i politikken. Sånn er det ikke. Samarbeid handler om å gi og ta, og ikke bare gi, sier hun bestemt.

Jensen mener Høyre minner mer og mer om Arbeiderpartiet, og sier hun håper at arrogansen deres nå legges fort bort.

- Det pågår en merkverdig diskusjon om å være mest mulig lik hverandre, men for meg handler politikk om å fremvise alternativer. Målet er jo ikke å gjøre partiene så like at det ikke blir interessant å bytte regjering, sier hun.

- Feilaktig at vi er uansvarlige
Jensen avviser påstandene om at Frp ikke vil drive en ansvarlig økonomisk politikk om de kommer i regjering.

- Alle norske partier er opptatt av en ansvarlig økonomisk politikk, også Fremskrittspartiet, sier Jensen.

Hun viser til at Statistisk sentralbyrå (SSB) har beregnet konsekvensene av Frps alternative budsjett for 2012.

- Ikke veldig overraskende så viser beregningen fra SSB at vårt alternative budsjett ville gitt høyere BNP, høyere sysselsetting, lavere rente og uendret kronekurs. Så det er litt et kunstig skremmebilde noen forsøke å trekke opp i forhold til Frp. Det er feilaktig og unødvendig, mener Jensen.

- Hvorfor tror du de andre partiene hele tiden trekker fram at dere er uansvarlige?

- Fordi Arbeiderpartiet og Høyre føler vel at de er tjent på å ha enerett på det, men jeg synes de må se litt på realitetene, sier hun.

I sitt alternative budsjett foreslår Frp blant annet å gi økt skattelette til folk flest, og å øke bevilgningene til infrastruktur, kunnskap og forskning - og helseveset.

- I tillegg kutter vi en del steder der staten bruker penger vi ikke trenger å bruke, forteller Jensen.

- Handlingsregelen er ikke malen
Dessuten; Frp er det eneste partiet på Stortinget som ikke aksepterer handlingsregelen, som setter et tak for hvor mye oljepenger som kan brukes i statsbudsjettet hvert år.

Solberg har i den forbindelse sammenlignet Jensen med SV-leder Kristin Halvorsen, som hun mener gjorde en god jobb som finansminister fordi hun la vekk mye av sin egen politikk. Høyre-lederen mener Frps syn på handlingsreglen henger sammen med at de ikke har sittet i regjering.

Dette mener Jensen bare er tull.

- Det er jo ikke handlingsregelen som skal være malen på ansvarlighet, det er balansen mellom utgifter og inntekter som skal være det. Handlingsregelen har dessuten vært brutt av alle regjeringer siden den ble innført, og den har også masse hull, sier Jensen.

Jensen trekker fram ønsket om å investere flere hundre milliarder kroner i lyntog i Norge, noe Frp er imot.

- Hvis det er sånn at alt skal måles etter handlingsregelen så lurer jeg på hvorfor man skal finansiere fremtidens lyntogsatsing, med en estimert prislapp på 300 milliarder kroner, utenfor handlingsregelen. Da er det greit. Men om man skal gi 14 milliarder kroner til veier, da må det være innenfor handlingsregelen. Det skjønner jeg ikke, sier hun.

- Selvfølgelig stiller vi krav
Hun sier klart og tydelig at Frp selvfølgelig stiller krav om de skal sitte i en borgerlig regjering.

- Selvfølgelig gjør vi det. Det er jo det politikk handler om. Politikk handler om å fremvise alternativer, og det er her velgerne kommer inn. Her må velgerne si sitt og bestemme posisjonene til partiene, sier Jensen til Nettavisen.

Som en motreaksjon på Solbergs krav, går Frps klimapolitiske talsmann, Per Willy Amundsen, tirsdag ut i Aftenposten og sier at Høyre på sin side må fravike klimaforliket i Stortinget om de skal kunne samarbeide i regjering.

- Det er helt umulig for Frp å lage en regjeringsplattform med Høyre som innebærer at to tredeler av utslippsreduksjonene innen 2020 skal tas i Norge, sier Amundsen.

Les også: Frp med klimaultimatum til Høyre

- Helt urealistisk klimaforlik
- Men tror du virkelig Høyre vil gå med på å fravike klimaforliket?

- Nå kommer ikke jeg til å forhandle verken klimaspørsmålet eller noe annet i Nettavisen. Men det er mange meninger om hva det er viktig for Frp å få gjennomslag for, sier Jensen, og fortsetter:

- Uansett hva vi skal diskutere så må vi ha et realistisk utgangspunkt. Når det gjelder klimaforliket var det ikke at vi ikke ville delta i forhandlingene, men vi fikk ikke lov til å bli med, påpeker hun.

Jensen sier samtidig at hun ikke forstår poenget med klimaforliket, og viser til det forrige forliket og at mange av tiltakene der ikke er blitt gjennomført.

- Jeg skjønner ikke vitsen med å fremforhandle et forlik om det er så urealistisk at det ikke blir gjennomført. Jeg registrerer at også finansdepartementet sier at det er helt urealistisk å redusere to tredjedeler av utslippene her hjemme. Så jeg er ikke helt alene om å mene det, sier hun.

- Ikke opptatt av snøen fra i fjor
I forrige uke ble det også kjent at Arbeiderpartiet mener Høyre blir hovedkonkurrenten foran stortingsvalget i 2013, da Aps strategidokument lekket ut til media.

Jensen har en klar mening om Aps spådommer:

- Jeg tenker en ting om det, at man ikke skal selge skinnet før bjørnen er skutt. Det er mye vann som skal renne i sjøen før neste valg, og mye kan skje fram til da, sier hun.

Det som er sikkert er at Frp har en stor jobb å gjøre også innad i eget parti, etter å ha gjort et dårlig valg og lenge har slitt på meningsmålingene. Men Jensen ønsker ikke å snakke om hva som har gått galt:

- Nå snakker vi om snøen som falt i fjor, men det jeg er opptatt av er å snakke om snøen som faller i år, sier hun.

- Så du har ikke mistet troen på en borgerlig regjering i 2013?

- På ingen måte. Det er mye som er veldig bra, og så er det helt fint å få en liten utblåsing nå uten at det får noen dramatiske konsekvenser, sier Jensen.

- De rødgrønne kan sprekke
Frp-lederen ser heller ikke bort fra at den rødgrønne regjeringen kan sprekke før stortingsvalget.

- Det kan meget vel skje, men det avhenger av hvilke strategiske beslutninger som tas i SV og Sp. Der har du to partier som virkelig sliter, og som slåss mot sperregrensen. Det gjør virkelig ikke vi, sier hun.

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen

Kommentarer til denne saken