RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Erna hindret sonderingshavari

Solberg
Solberg Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Høyre-leder Erna Solberg måtte gripe inn for å hindre at hennes firepartiprosjekt brøt helt sammen onsdag.

Høyre-leder Erna Solberg måtte gripe inn for å hindre at hennes firepartiprosjekt brøt helt sammen onsdag, skriver VG. Sentrumspartiene ønsker seg større uttelling når sonderingene fortsetter.

Da de fire partiene møttes onsdag morgen, skal det ifølge VG ha vært tydelig for Solberg at hun måtte hindre at forhandlingene brøt sammen ved at KrF og Venstre ville forlate regjeringsprosjektet.

Solberg skal ha foreslått at de måtte forsøke å få partiorganisasjonene til å godta at sonderingene fortsatte noen dager til, og at ingen av partiene måtte bryte nå – angivelig fordi det kunne være mer å hente på å fortsette.

Dermed avtalte de fire partilederne at de uansett skulle fortsette torsdag. Verken Trine Skei Grande eller Knut Arild Hareide så seg tjent med å bryte, fordi de enda en gang kan teste om det er mulig å oppnå enda mer ved å fortsette sonderingene.

Under 50 prosent sannsynlighet
Kilder internt i de to sentrumspartiene bekrefter at et hovedproblem er den overordnede politikken en slik regjering skal føre

- Det er godt under 50 prosent sannsynlighet for at det blir en firepartiregjering, sier en kilde i Venstre til Bergens Tidende.

Både Venstres og KrFs delegasjoner skal ha opplevd sonderingene de siste ukene som vanskelige. At Erna Solberg, Trine Skei Grande, Knut Arild Hareide og Siv Jensen fortsetter samtalene, betyr ikke at de er nær ved et gjennombrudd. I sentrumspartiene er de fortsatt skeptiske, understrekes det.

Penger til hjertesaker
Sentrumspartiene er ikke fornøyd med resultatet av sonderingene så langt, men fortsetter likevel samtalene med Høyre og Frp i håp om å få større gjennomslag.

- Viljen til kompromisser er ganske stort i Venstre, men vi skal ha noen store seire på viktige områder for at det skal være verdt det, sa Venstre-leder Trine Skei Grande da hun møtte pressen etter lange møter med partiets stortingsgruppe og landsstyre onsdag kveld.

- Jeg har klare meldinger for torsdagen, meldinger om politikk. Det handler om Venstres kjernesaker: Klima, utdanning, barnefattigdom, næringspolitikk og gründere, sa Skei Grande.

Da Hareide møtte landsstyret i KrF onsdag ettermiddag ble det, etter det Aftenposten får opplyst, uttrykt svært stor skepsis mot å gå inn i regjering med Fremskrittspartiet. En stor andel av deltakerne på møtet tok ordet og uttrykte motvilje mot å gå i regjering.

Sonderingene om ny borgerlig regjering fortsetter klokken 11 torsdag.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere