Gå til sidens hovedinnhold

Erna i Kirkenes: – Ingen løsning å komme hit

Både lovendring og diplomati med russerne må til for å få kontroll over asylstrømmen til Storskog, understreker statsminister Erna Solberg (H).

I Ankomstsenter Finnmark møtte hun søndag kveld en palestinsk familie som har bodd i Libanon hele sitt liv.

– Potensialet rundt omkring i verden for folk som har det vondt, vanskelig og opplever kriger og konflikter rundt omkring i verden er stort. Men det kan ikke løses ved at de kommer hit, sier statsministeren til NTB.

Les også: Vil stramme inn for å stanse grunnløse asylsøkere

500 innenfor gjerdene

For fem dager siden forlot familien hun snakket med Libanon før de fulgte den vidåpne arktiske ruten til Storskog. Den palestinske familien fortalte at de følte seg utrygge i Libanon. De hadde nylig mistet venner i bombeangrep, og bestemte seg for å komme til Norge.

I likhet med alle andre asylsøkere som kommer fra Russland ble den palestinske familien busset fra Storskog til ankomstleiren som søndag for første gang hadde mer enn 500 asylsøkere innenfor portene. Kapasiteten er 600.

– Så langt i dag har vi tatt imot 130, kunne oppstartsleder for operatøren Hero, Henry Ossima, fortelle.

God logistikkoperasjon

Erna Solberg berømmer den ekstraordinære innsatsen som er lagt ned for å bygge om og utvide den gamle HV-18-leiren til et ankomstsenter etter samme modell som på Råde på bare fire uker.

– Her er laget en god logistikkoperasjon. Den er bygget på et godt sted og den er kommet raskt opp. Noen mener vi burde jobbet raskere, men å få dette til på bare fire uker, er imponerende, sier hun.

Raskere avvisning

Mandag besøker hun grensestasjonen på Storskog der mer enn 4.500 asylsøkere til nå i år har kommet fra Russland. Ifølge statsministeren er det viktigste hovedsporet for å få kontroll over situasjonen lovendringen som ble fremmet for Stortinget fredag og som etter alt å dømme blir vedtatt på rekordtid.

– Da kan vi raskere avvise folk som har vært i sikkerhet i Russland. Det vil gi et helt annet momentum på Storskog. Det andre hovedsporet er samsnakkingen med russerne for å få dem til å håndtere annerledes på grensen. Vi må gjøre begge deler, sier Solberg til NTB.

Les også: Stortinget skal tygge på 100 asylforslag

Og denne: Solberg : Snur asylsøkere på russergrensen

(©NTB)

Reklame

Gigantisk pute: Denne gir optimal sovestilling