Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Erna kan gi Jagland Nobel-problemer

Foto: Solum, Stian Lysberg (Scanpix)
Sist oppdatert:
Erna Solberg vil foreslå å gi Nobels fredspris til en russisk menneskerettsaktivist, men frykter at det by på problemer for Nobel-sjef Thorbjørn Jagland.

- Min kandidat er menneskerettsorganisasjonen Memorial og lederen Svetlana Gannusjkina, sier Solberg til VG.

Det kan bety at diskusjonen om Jaglands dobbeltrolle som generalsekretær i Europarådet og leder i Nobelkomiteen blusser opp igjen.

I fjor høst sa jussprofessor Eivind Smith at Jagland ikke vil kunne gi fredsprisen til en russisk dissident uten å tenke over sin rolle i Europarådet som brubygger mellom øst og vest.

- Jeg nominerer ikke Memorial for å utfordre Jagland. Men hvis han selv må veie en slik kandidat opp mot sin posisjon i Europarådet, så står Jagland i et dilemma, sier Erna Solberg, som varsler at hun vil sende forslaget til Nobelkomiteen innen fristen 1. februar. Alle norske og utenlandske parlamentarikere har forslagsrett.

I en e-post til VG sier Jagland at han ikke vil ha noen problemer med å gi prisen til en hvilken som helst kandidat, unntatt Europarådet.

« ... Jeg vil derfor ikke ha noen problemer med å gi fredsprisen til menneskerettighetsforkjempere på noe som helst kontinent,» skriver Jagland. (©NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!