Gå til sidens hovedinnhold

– Erna må skjerpe seg!

– Det viktigste nå er å fase ut oljeindustrien og satse på fornybar energi, sier nyvalgt leder i Oslo Natur og Ungdom Ida Morén Strømsø (18).

OSLO: – Regjeringen må sørge for at oljeindustrien ikke lenger forblir den foretrukne industrien for ingeniører, men at industrien innen fornybar og miljøvennlig energi tar over, sier Strømsø.

Må gjennomsyre alt

Hun tar imot på Oslo Katedral skole der, hun for knappe to år siden børstet støv av lokallaget Katta Natur og Ungdom.

Nå bretter 18-åringene fra Kjelsås opp ermene for å sette miljø på agendaen.

– Miljø er ikke et område som må sidestilles, det må gjennomsyre all politikk, samtidig kan det ikke fjernes, slik regjeringen nå har gjort, sier Strømsø.

Les også: Farouk (14) jobber for å løse klimakrisen

Les også: Ungdom jobber for ungdom i Groruddalen

Hun er oppgitt over flere av regjeringens uttalte miljøskeptikere, som blant andre statssekretær i samferdselsdepartementet Frps Bård

Hoksrud og samme partis Per Willy Amundsen.

– Her må Erna rydde opp, sier Strømsø.

Kollektivtrafikk

Sine 18 år til tross, er oslojenta svært bestemt, men vennlig bestemt:

– Oslofolk generelt er opptatt av miljø, men kanskje ikke nok. Det vil jeg gjerne gjøre noe med, sier Ida.

– Oslo Natur og ungdom er opptatt av kollektivtrafikk og få ny t-banetunnel gjennom sentrum. I tillegg vil vi naturligvis jobbe for et utbedret sykkelveinett i Oslo, sier Strømsø.

Hun kommer fra, sjelden nok i Oslo, en familie som ikke har bil. Dem er det ikke så mange av, i alle fall ikke i Oslo vest.

– VI kjører kollektivt og sykler, sier hun.

– Dropp bilen!

På spørsmål om hva hun mener Oslos ungdom bør gjøre for å tenke mer miljøvennlig, er nettopp det å droppe bilen noe av det viktigste man kan gjøre, mener Strømsø.

– Og selvfølgelig melde seg inn i Natur og ungdom, sier hun

Oslo har lang vei å gå

På agendaen som nyvalgt leder står ønsket om å styrke Natur og ungdoms som en viktig politisk aktør i Oslo, og virkelig få politikerne til å føle på kroppen at ungdom krever at miljøhensyn tas.

– Oslo har kommet langt, men for at vi skal kunne kalle oss en miljøby, er det langt igjen å gå, sier Ida Morén Strømsø og begynner altså med å sende Erna i miljøskammekroken.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn