RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Erna og Siv gjør rent bord

Foto: Aas, Erlend (NTB scanpix)
Høyre og Frp får flertall med god margin, mens Ap har stupt nesten fire prosentpoeng siden august.

Høyre går fram 1,1 prosentpoeng til hele 34,4 prosent oppslutning på Opinion Perducos stortingsmåling for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) i oktober.

Frp har samme framgang til 17,8 prosent oppslutning, noe som gir de to partiene rent flertall med 89 av 169 mandater i Stortinget. De borgerlige får til sammen 105 mandater mot bare 63 mandater for de rødgrønne.

Ap går tilbake med 1,3 prosentpoeng til fattige 26,6 prosent oppslutning, noe som gir et kraftig fall på 3,8 prosentpoeng siden august. SV ligger rett over sperregrensen med 4,2 prosent, mens Rødt er inne med ett mandat på 1,4 prosent oppslutning. De øvrige småpartiene ligger nærmere femtallet.

- Regjeringen har sviktet
- Denne målingen er nok en bekreftelse på at regjeringen har sviktet, og at folk ønsker seg nye løsninger. Det er naturlig at Høyre er størst, for vi er tyngdepunktet på borgerlig side, sier Høyre-leder Erna Solberg. Hun mener regjeringen har demonstrert at den mangler gjennomføringskraft, spesielt sett i lys av 22. juli-kommisjonens rapport.

- Men det handler også om gjennomføringskraft innen samferdsel og helsevesen. Vi skal fortsette å vise tydelig hva vi vil prioritere, og at vi skal klare å gjennomføre det. Når regjeringen i tre valgkamper på rad har sagt at den skal bygge så og så mange flere sykehjemsplasser, så må det også resultere i flere sykehjemsplasser. Ellers blir man avslørt av velgerne, mener Solberg.

- Alle skal med
Hun står fast på at et valgresultat som gir rent flertall til Høyre og Frp ikke på noen måte ekskluderer Venstre og KrF fra regjeringskontorene.

- Vi må tenke lenger fram enn bare én stortingsperiode. Alle fire bør være med, sier Høyre-lederen. Hun sender også en varm tanke i retning Frp for å ha tonet «seg noe ned» på enkelte punkter i forslaget til partiprogram. Solberg framhever spesielt den delen av programmet som slår fast at homofile skal få lov til å gifte seg og adoptere barn.

- Det blir et spennende år fram til valget, og ting kan endre seg mye. Det er uansett svært dumt å undervurdere Ap, sier Frp-leder Siv Jensen til ANB. Hun gleder seg imidlertid over at Frp i snitt har løftet seg på meningsmålingene i det siste.

- Jeg tror framgangen skyldes at vi er tydelige på våre egne saker og løsninger, ikke minst når det gjelder samferdsel og eldreomsorg. Ap har hatt syv år på seg, men det straffer seg når man ikke leverer. Da nytter det ikke å stadig ommøblere i regjeringen, mener Jensen.

- Mangler energi
Valgforsker Frank Aarebrot slår fast at Arbeiderpartiet mangler energi til å mobilisere blant velgere som under mer positive omstendigheter kunne tenkt seg å stemme på partiet. Bakgrunnstallene viser også at Ap har langt lavere velgerlojalitet enn Høyre, som er fullmobilisert med en lojalitet på 86 prosent blant velgerne fra stortingsvalget i 2009. Både Frp og Ap har mistet mange velgere til Høyre, mens mange tidligere Ap-sympatisører har satt seg på gjerdet. På den annen side lekker SV til Ap.

- Tilbakegangen til Ap er betydelig, og verken 22. juli-rapporten eller Vågå-saken bidrar positivt. Samtidig myser mange på Høyre, og noen på Frp. For alle de andre partiene er situasjonen dramatisk. De risikerer å bli knust mellom møllesteinene når Ap, Høyre og Frp braker sammen i valgkampen, sier Aarebrot.

Han er ikke i tvil om at Ap og de rødgrønne allerede nå må komme opp med både langspurt, nye visjoner og ideer, samt utfordre Høyre mer, for å kunne hente inn det tapte før valget neste høst.

- Et retningsvalg
- Det viktigste vi kan gjøre er å sørge for en debatt om hvilket retningsvalg velgerne står overfor, sier Aps partisekretær Raymond Johansen.

- Vi vil bruke de store pengene på de store oppgavene i fellesskap, ikke gi mer til dem som har mest fra før. Jeg opplever ikke noe krav om mer privatisering, utsalg av offentlig eiendom og skattekutt slik Høyre og Frp foreslår, legger han til.

Partisekretæren erkjenner at det den siste tiden har vært mye negativ omtale rundt enkeltsaker.

- Og mindre på de større politiske løsningene. Det er aldri gunstig, mener Johansen.

Tallenes tale
Målingen til Opinion Perduco er gjennomført for ANB i perioden 10. til 14. oktober. Tusen personer er spurt via telefon om hva de ville ha stemt dersom det var stortingsvalg i morgen. 79 prosent har avgitt partipreferanse som fordeler seg slik (endring fra forrige måned i parentes):

Ap - 26,6 prosent (tilbake 1,3)

SV - 4,2 prosent (fram 0,1)

Sp - 5,0 prosent (tilbake 0,2)

Høyre - 34,4 prosent (fram 1,1)

Frp -17,8 prosent (fram 1,1)

KrF - 4,7 prosent (tilbake 0,4)

Venstre - 4,7 prosent (fram 0,6)

Rødt - 1,4 prosent (tilbake 0,8)

Andre - 1,2 prosent (tilbake 0,1)

(ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere