RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Erna og Siv har mistet flertallet

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Ap går mest fram, mens Frp går mest tilbake i ny meningsmåling.

Arbeiderpartiet går fram 1,9 prosentpoeng til 29,4 prosents oppslutning. Høyre er fremdeles landets største parti med en framgang på 0,8 prosentpoeng til 31,9 prosent. Det viser Opinion Perducos stortingsmåling for desember for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Frp går tilbake 2,7 prosentpoeng til 16,1 prosents oppslutning. Dermed er det ikke lenger flertall for Høyre og Frp alene. Venstre eller KrF vil være på vippen i det som nå er et bredere borgerlig flertall.

Tror på skifte
Nestleder i Fremskrittspartiet, Per Sandberg synes meningsmålingene spriker så mye for tiden at han ikke vil legge for mye vekt på en enkeltmåling.

- Sjansene for at vi får en ny regjering er ikke redusert, slår Per Sandberg fast. Han forsikrer dessuten sine velgere om at Frp har en naturlig plass i en borgerlig regjering.

- Vår strategi har helt siden 2006 vært at vi ikke vil bidra til en ikke-sosialistisk regjering uten at vi selv deltar i den. Hvis den strategien skal forandres, må det vedtas på vårt landsmøte, sier Sandberg til ANB.

Positiv trend
Ap er inne i en mer positiv trend etter noen begredelige måneder på meningsmålingene tidligere i høst. Dette gjør at partisekretær Raymond Johansen gleder seg til valgkampen.

- En hyggelig melding som peker riktig vei, sier Johansen til ANB.

- Mange opplever at Norge ledes på en god måte – og i riktig retning. Mange resultater er oppnådd, men det gjenstår store oppgaver som vi vil ta fatt på. Stortingsvalget neste år blir et retningsvalg, der alternativet er en rødgrønn regjering som vil ta Norge videre eller en Høyre/Frp-regjering som vil gi store skattekutt til dem som har mest fra før, mener Johansen.

På vippen
Dersom det var stortingsvalg i morgen, ville de borgerlige partiene fått 100 av 169 mandater. Det er 17 flere enn sist. Men det er grunn til å merke seg at Venstre eller KrF vil havne på vippen, for Høyre og Frp har ikke lenger flertall sammen. Rødt ville ha kommet inn på Stortinget med ett mandat.

Siden stortingsvalget i 2009, har Høyre kapret velgere fra de fleste partier. Hver fjerde av dem som stemte Frp for tre år siden peker nå på Høyre. 16 prosent av tidligere Ap-velgere har også havnet i Erna Solbergs favn. Høyre har dessuten en velgerlojalitet på hele 87 prosent. På den annen side har mange av de andre partienes gamle sympatisører satt seg på gjerdet. Det gjelder spesielt for Venstre, SV, Sp og Frp – og i noe mindre grad for Ap, som de siste månedene har hentet tilbake noen tvilere.

Sperregrensen avgjør mye
Valgforsker Bernt Aardal mener ANB-målingen gir et godt snittbilde av alle målingene for november og desember, selv om Frp spriker mest over hele linjen.

- Et Venstre eller KrF på vippen er dessuten et helt annet politisk scenario enn rent flertall for Høyre og Frp. Det gjelder både valgkampløpet og situasjonen etter valget, sier Aardal.

Valgforskeren slår fast at sperregrensen på fire prosent kan avgjøre mye ved neste valg.

- Havner ett eller to-tre partier under sperregrensen, vil det bli veldig mange mandater ledig, særlig utjevningsmandatene. Her vil mye avhenge av konkurranseforholdene i de enkelte fylker, ifølge Aardal.

Tallenes tale
Målingen til Opinion Perduco er tatt opp i perioden 5. til 9. desember. Tusen personer er spurt via telefon om hva de vil stemme dersom det hadde vært stortingsvalg i morgen. 78 prosent har oppgitt partipreferanser som fordeler seg slik (endring fra forrige måling i parentes):

Ap - 29,4 prosent (fram 1,9)

SV - 5,5 prosent (fram 0,5)

Sp - 4,6 prosent (tilbake 0,2)

Høyre - 31,9 prosent (fram 0,8)

Frp - 16,1 prosent (tilbake 2,7)

KrF - 4,6 prosent (fram 0,8)

Venstre - 4,5 prosent (tilbake 1,3)

Rødt - 1,6 prosent (fram 0,2)

Andre - 1,9 prosent (fram 0,1)

(ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere