*Nettavisen* Nyheter.

Erna og Siv serverte utenfor Stortinget

SERVERTE: Finansminister Siv Jensen, statsminister Erna Solberg og kulturminister Thorhild Widvey delte ut marispankake til folket utenfor Stortinget. Foto: Anette Karlsen (NTB scanpix)

- Det er mange som har lyst på kake, konstaterte Siv Jensen.

Erna Solberg og Siv Jensen forsynte feststemte nordmenn med kake da Grunnlovens 200-årsjubileum ble feiret med brask og bram i Oslo.

Norges statsminister og finansminister sluttet seg til folkefesten på Eidsvolls plass foran Stortinget rett etter det høytidelige jubileumsmøtet inne i nasjonalforsamlingen.

Grunnlovens fødselsdag er 17. mai, men det var bursdagsstemning da 200-årsjubileet ble markert torsdag.

– Folk er glade og fornøyde. Dette er en god måte å feire Grunnloven på, ikke bare inne på Stortinget, men også ute, sier Solberg til NTB.

– Det er mange som har lyst på kake, og det er veldig hyggelig, istemte Siv Jensen.

Les også: Bunadbonanza og 17. mai-vorspiel

Humor og alvor
Den formelle delen av feiringen foregikk i stortingssalen med kongefamilien, regjeringen og presidenter fra de nordiske nasjonalforsamlingene blant gjestene. Prinsesse Ingrid Alexandra hadde sitt første offisielle besøk på Stortinget.

– I 200 år har Norge hatt eget folkestyre! I 200 år har vi levd i fredelig sameksistens med våre nordiske naboer! Gjennom 200 år har vi hentet erfaringer og utviklet det norske demokratiet, sa stortingspresident Olemic Thommessen i sin tale.

Klikk på bildet for å forstørre.

DEBUTERTE: Torsdag var det jubileumsmøte på Stortinget i forbindelse med Grunnlovsjubileet. Kongefamilien var på plass i stortingssalen, og prinsesse Ingrid Alexandra debuterte sammen med pappa kronprins Haakon og bestefar kong Harald . Foto: Berit Roald (NTB scanpix)


Sveriges riksdagspresident og Danmarks folketingspresident hyllet i sine taler bredt samarbeid og nære bånd mellom landene i Norden.

Stemningsfulle kunstneriske innslag fra blant andre Herborg Kråkevik, Forsvarets stabsmusikkorps og Guldbergs Akademiske kor bidro til å skape en høytidelig stemning.

Kråkeviks fremføring av «Kjærlighetsbrev fra Danmark til Norge», fremkalte på den annen side smil og latter i salen. Det humoristiske brevet handlet om firehundreårsnatten, da Norge ble styrt fra København, den felles dansk-norske politiske og kulturelle historien – og janteloven.

Les også: Venter minst 20.000 til fest på Eidsvoll
Les også: Stortinget byr inn til folkefest

Ordførere og bunader
Folkefesten utenfor Stortinget startet med en presentasjon av bunader, og det glitret i ordførerkjeder på plenene på Eidsvolls plass. I forsamlingen befant det seg fire ordførere fra Østfold, som syntes de hadde en spesiell grunn til å feire.

– Grunnloven ble reddet i Østfold, erklærte Knut Espeland fra Spydeberg.

Sammen med ordførerne fra Hvaler, Halden og Rømskog ga han NTB en liten historietime om den lille krigen med Sverige som fulgte etter maidagene i 1814, forhandlingene og fredsslutningen i Moss, der Norge fikk beholde Grunnloven i bytte mot fortsatt union med Sverige.

Sleivspark
Et stykke unna sto tidligere Frp-general Carl I. Hagen og nøt en is idet den strålende ettermiddagssola var i ferd med å gjemme seg bak et lett skylag. Han erkjente at det først og fremst var hans generasjon som hadde mulighet til å sette av en torsdag ettermiddag til å feire Grunnloven.

– Det er vi pensjonister som har tid til å gå hit, sa han.

Men han er som mange andre opptatt av at grunnlovsfeiringen også må nå den oppvoksende slekt.

Det var altså noen hundre for det meste godt voksne publikummere som var til stede på folkefesten. De fikk til gjengjeld høre Prøysen-potpurri, Ole Paus' «Mitt Lille Land» – og konferansier Herborg Kråkeviks verbale sleivspark, blant annet om angivelig mangel på norsk gjestfrihet overfor Dalai Lama.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.