VEGA SCENE, OSLO (Nettavisen): Like før Høyres landsmøte braker løs til helgen, later det til å være ro i de indre korridorene i Høyre. Men det er det slett ikke i - og mellom - de andre partiene i regjeringen.

Tidligere denne uken gikk nemlig stortingsrepresentant Jon Helgheim (Frp) til angrep på Venstres stortingsrepresentant Guri Melby, og kalte også henne for en «klimahysteriker».

Det synes ikke statsminister Erna Solberg (H) noe om.

- Jeg synes ikke man skal bruke den type ord om andre i politikken i det hele tatt, men det er ikke sikkert jeg som statsminister kan kommentere alle retoriske grep fra alle politikere i Norge, sier Solberg til Nettavisen.

Se videointervju med Solberg øverst i saken.

- Men er det såpass alvorlig at du vil gripe inn i dette tilfelle?

- Nei, dette må hvert enkelt parti ta opp til egen diskusjon. Jeg må konsentrere meg om å styre landet og ikke være sensurmaker på alle politiske uttrykk i den politiske debatten, sier hun bestemt.

Het debatt mellom Frp og Venstre

Venstres landsmøte vedtok i helgen at de vil jobbe for å gi «klimaflyktninger» samme status som flyktninger i Norge.

Det førte til het debatt mellom Melby og Helgheim i Politisk kvarter på NRK tirsdag.

- Det er noen som har interesse av å skremme mye med dette klimahysteriet, det hører vi på alle mulige områder, også når det kommer til klimaflyktninger, sa Helgheim oppgitt.

- Det fins ikke et politisk tema vi kan diskutere uten at klima blandes inn i det, og det er en stor grad av skremselspropaganda fra det politiske Norge, fortsatte han.

- Er det det du mener Melby driver med, spurte programleder Astrid Randen.

- Ja, det mener jeg. Venstresiden, MDG og SV bruker dette kynisk rått, svarte Helgheim - og programlederen presiserte én gang til at hun siktet til Guri Melby.

- Det som er skremselspropaganda er å si at hvis vi jobber for at klimaflyktninger skal omfavnes av FNs flyktningekonvensjon, kommer det millioner av mennesker stående på Norges grenser i morgen. Det er skremselspropaganda, og det har ingen rot i virkeligheten. Det som er faktum er at mange av disse menneskene ikke flytter særlig langt. De har ingen økonomisk motivasjon for å flytte å seg, men de har mistet livsgrunnlaget sitt, svarte Melby til Helgheim.

- Opplever ingen uenighet

- Solberg, hvordan opplever du klimakrangelen mellom Venstre og Frp?

- Jeg opplever at vi er enige om hvor viktig det er å løfte de positive virkemidlene i klimakampen, det å ha en grønn omstilling av Norge, det å sørge for å løfte konkurransekraften vår ved at vi ha lavest mulig utslipp i de ulike sektorene. Jeg opplever ingen uenighet i regjeringen om at det er hovedgrepene, sier hun, og legger til:

- Venstre er et borgerlig parti fordi de tror på gründerskap, teknologi, kunnskap og kompetanse, nettopp for å bruke det i miljøets tjeneste.

Dårlige målinger for regjeringen

Høyres landsmøte avholdes nøyaktig et halvt år før kommunevalget til høsten. Som et bakteppe ligger dårlige meningsmålinger for regjeringspartiene, der Solbergs regjering hadde mistet flertallet dersom målingene var valgresultatet.

Både Venstre og KrF sliter med målinger under sperregrensen på fire prosent.

- Hvor nervøs gjør det det deg at to partier i regjeringen nå vaker under sperregrensen?

- Jeg tenker at vi over tid nå skal få vise frem politikken vår og få litt mer fokus på hva vi gjør, og ikke hvem vi samarbeider med, og da få folk mer øynene opp for innholdet i politikken og alternativene fra opposisjonen, sier Solberg om det.

Høyres landsmøte varer fra fredag til søndag, og Nettavisen vil være til stede.