– Det skal være trygt å gå på skolen. Da er vi avhengige av at alle sammen klarer å gjøre det trygt, sa Erna Solberg (H) i en tale til elevene på Lakkegata skole i Oslo (les egen sak her).

Men lærernes fremste tillitsvalgte er svært urolig, og uttaler seg sterkt om smitterisikoen, på lærernes vegne.

– Det er helt uakseptabelt at lærere skal ha dårligere smittevernregler enn det andre har!

– Flere lærere forteller at de er engstelige, og det skjønner jeg godt. Vi er ikke smitteverneksperter, men vi vil følge helsemyndighetene sine regler og veiledere. Vi forventer at alle stiller opp for å gjøre skoler og barnehager trygge, sier leder Steffen Handal i Utdanningsforbundet.

Han snakker på vegne av urolige lærere, som ikke er enig i statsministeren og kunnskapsministerens virkelighetsbeskrivelse. Lærerne frykter at en meter-regelen ikke kan følges i klassekontor eller under lærermøter på skolen, og at elever og lærere møtes i så mange ulike grupper at man ikke kan begrense eventuell spredning.

Handal sier også at smittereglene ikke følges i skoler og barnehager fordi kommuner og fylkeskommuner har dårlig økonomi.

Håper smittevernregler følges

Solberg og kunnskapsminister Guri Melby (V) deltok på første skoledag på Lakkegata mandag.

Melby sa der at hun forstår at noen barn og foreldre kan være bekymret for smittesituasjonen.

– Den uroen så vi også i vår da vi gikk fra stengte til åpne skoler. Jeg tror mye av den uroen kommer nå når det er helt nye barn som begynner på skolen. Vi har hatt en lang ferie bak oss, og vi er litt usikre på hvordan smittesituasjonen er. Men jeg håper at alle opplever at det er trygt, at smittevernreglene følges, og at det derfor ikke er noe problem å være her.

Veldig forskjellig

Leder Handal i Utdanningsforbundet sier at mange skoler og barnehager er flinke til å følge smittevernveilederne, og at det er store forskjeller når det gjelder areal og fysiske betingelser som de har for å følge smittevernveilederne.

Han peker også på at flere kommuner og fylker sliter med økonomien.

– Fra flere kommuner hører vi at de ikke får dekket de utleggene de hadde for ekstra smitteverntiltak tidligere i år. Slik kan det ikke være, de pengene må på bordet, og de må komme nå slik at skoler og barnehager kan drives forsvarlig, sier han.