VIKA (Nettavisen): Lørdag åpner Høyre offisielt sin valgkamp midt i hovedstaden i øs pøs regnvær.

- I går ringte jeg til Meteorologisk Institutt én, to, tre, fire ganger for å sikre regnvær til deg, sa leder Oslo Høyre, Heidi Nordby Lunde til statsminister Erna Solberg - til mye latter under de blå paraplyene.

Tidligere på dagen ble det kjent at Ap ikke lenger støtter politireformen - den største omleggingen av norsk politi - som partiet avtalte med Solberg-regjeringen i 2015, ifølge VG.

- Skjønner ikke så mye av dette

Det utspillet skjønner statsministeren lite av:

- Jeg skjønner ikke så mye av substansen i det Jonas sier og har ikke hørt så mye støtte fra ham på denne reformen på lang, lang tid, sier statsministeren til Nettavisen.

- Så er det også slik at noen av de punktene han nevner, har vi for lengst sagt at vi må jobbe mer med.

Reformen har ført til en omorganisering av politiet, der 27 distrikter har blitt til 12.

Støre mener regjeringen har sviktet på flere punkt når det gjelder denne reformen.

- Vi ser at på noen områder har vi veldig gode resultat og på andre områder må vi bruke mer tid, erkjenner Solberg.

- Utrolig naivt fra en mann som har lyst til å bli statsminister

Statsministeren innrømmer at den opprinnelige tidsfristen i 2020 ryker, men slår kraftig tilbake mot Ap-lederen.

- Dette har ikke noe med kommunevalget å gjøre, så jeg skjønner ikke hvorfor han ikke heller fokuserer på det kommunepolitikerne skal gjøre, sier hun - og legger til:

- Det er utrolig naivt av en mann som har lyst til å bli statsminister å tro at en så stor reform er perfekt ett år etter at kontorflyttingen er gjort, sier hun.

- 90 prosent av dette går helt fint, og så er det alltid 10 prosent vi må gjøre mer med. Slik er det etter alle reformer.

Solberg sier det ikke er noen tvil om at det har blitt bedre etterforskning av vold og overgrep mot barn.

- Det melder alle politidistriktene, og dette er saker som krever mye ressurser. Men når det gjelder de sakene vi får vondt i magen av å høre om, barn i Norge som utsettes for overgrep, da skal vi være fornøyd med at politiet etterforsker noe av det groveste vi har av vold i Norge, sier hun bestemt.

Skylder på syv justisministre

Ap-lederen mener svikte i politireformen blant annet skyldes mangel på lederskap og nevner de sju justisministrene som har fått styre i Solberg-regjeringen.

– Dette er typisk «Vingle-Jonas», spør du meg. Her prøver liksom Arbeiderpartiet å være et ansvarlig parti, og støtte store reformer sånn som Ap alltid har gjort, men så blir fristelsen til også å være et opposisjonsparti for stor, sier justisminister Jøran Kallmyr (Frp) til det.

Kallmyr understreker imidlertid at han tar de Ap-ordførerne som har kommet med konstruktiv kritikk seriøst.

Forlik mellom fem partier

«Nærpolitireformen» ble vedtatt i 2015, som et forlik mellom Høyre, Frp, Venstre, KrF og Ap - og trådte i kraft i 2016.

Faktisk.no oppsummerer den slik:

 • Færre mener at politiet er synlig i deres lokalmiljø enn i 2016.
 • Andelen av befolkningen som mener at politiet har jevnlig kontakt med befolkningen var høyere i 2018 enn i 2015, året før politireformen trådte i kraft.
 • Befolkningens tillit til politiet har økt siden 2014, men falt mellom 2017 og 2018.
 • I de fleste politidistrikt er tilliten til politiet lavere i dag enn den var i 2015.
 • Politiets dekningsgrad (politifolk per 1000 innbyggere) har økt siden 2013, men i noen politidistrikter gikk den ned mellom 2017 og 1. kvartal 2019.
 • Politiets responstid har økt noe. Den har økt mest i områder med færre enn 2000 innbyggere. Andelen politidistrikt som oppfyller kravene til responstid har gått ned.
 • Antallet anmeldte lovbrudd har gått ned, men utviklingen har flatet ut de siste årene. Det er små forskjeller mellom sentrale og mindre sentrale strøk.
 • Oppklaringsprosenten gikk ned i de fleste politidistrikt mellom 2016 og 2017.
 • Politiets saksbehandlingstid har økt. I 2018 var det også flere saker som ikke er ferdig behandlet enn det var i 2015. Per første kvartal 2019 var det imidlertid færre.
 • Politiet henlegger flere saker på grunn av manglende kapasitet i dag enn i 2015. 2014 er det året flest saker ble henlagt av denne årsaken.
 • Politiets egen kapasitetsundersøkelse konkluderer med at politiets evne til å håndtere straffesaker ble svekket i perioden 2013 til 2018.