Erna Solberg: - Vi kan ikke være naive

Statsministeren vil ta i bruk tøffe virkemidler for å bekjempe kriminelle gjenger i Oslo.

18.03.19 09:46

GARDERMOEN (Nettavisen): Høyre-leder og statsminister Erna Solberg åpnet fredag ettermiddag Høyres landsmøte på Gardermoen.

Solberg innledet med å minnes de drepte og skadde etter massakren i New Zealand.

Vendingen i Wara-saken har gitt henne en ekstra tøff inngang til møtet med sine egne, men den saken lot hun være å kommentere i sin landsmøtetale.

- Vi kan ikke være naive

Solberg tok i talen et oppgjør med kriminelle gjenger:

- Kriminelle gjenger som rekrutterer barn til å gjøre ulovlige handlinger skal slås hardt ned på. Ja, vi skal forebygge. Men vi kan ikke være naive. Hvis virkemidlene vi bruker ikke stanser de mest hardbarkede, så må vi ta i bruk tøffere virkemidler og tenke nytt. Vi ser hvordan gjenger i Oslo skaper utrygghet og rekrutterer sårbare unge når de har etablert seg. Smitteeffekten kan nå også andre byer, som Bergen, sa hun.

- Vi kan ikke, skal ikke og vil ikke akseptere at gjenger skal forme barn og unges oppvekstvilkår. En viktig del av det å forebygge handler om forbilder. Unge mennesker må se at de har en fremtid gjennom skolegang og arbeid. Vi må skape tro, håp og optimisme, fortsatte Solberg.

Frydet seg over de som tok feil

Statsministeren feiret det første borgerlige flertallet siden Kåre Willoch med å godte seg over dem som sa hun ikke ville få det til.

Både Dagsavisen, VG og Dagbladet fikk passet påskrevet da statsministeren og partilederen innledet sin tale til Høyres landsmøte på Gardermoen fredag ettermiddag. Hun hevdet hun kunne ramset opp mange flere.

– VG skrev i 2017: «Det er over, slutt, dødt og begravet. Nok et forsøk på å bygge en levedyktig allianse mellom de borgerlige partiene har kollapset», siterte Solberg i talen.

TALTE: Statsminister Erna Solberg åpnet Høyres landsmøte på Gardermoen fredag ettermiddag til stående applaus.  Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

- Vårt store prosjekt har lyktes

– Men la meg si det med ord som kommentatorene kan kjenne igjen: Vårt store prosjekt har lyktes, og firepartisamarbeidet har gjenoppstått fra de døde, fastslo statsministeren til rungende applaus fra salen.

For to år siden ble Høyre-Frp-regjeringen utvidet med Venstre, mens KrF ble innlemmet et års tid senere. Med KrF i folden hadde regjeringen sikret seg flertall i Stortinget. Solberg har allerede blikket festet på valget 2021 og har til hensikt å bli gjenvalgt for tredje gang.

Borgerlig samling har vært viktig for Høyre i mer enn 100 år, framholdt hun.

– Fordi det er der vi finner troen på mennesker, på menneskers skaperkraft og ønsket om et samfunn med muligheter for alle, sa Solberg.


Høyres landsmøte avholdes på Gardermoen i helga, og Nettavisen er til stede og dekker det som skjer på landsmøtet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Høyres Landsmøte

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag