Erna Solberg: - Vold og terror skal ikke begrense oss

Statsminister Erna Solberg uttrykker fortvilelse etter terrorangrepet i København lørdag.

Statsminister Erna Solberg uttrykker fortvilelse etter terrorangrepet i København lørdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Mange sterke reaksjoner etter terrorangrpet i København.

14.02.15 22:20

- Danmark rammet av et avskyelig voldsangrep. Vold og terror skal ikke begrense oss. Min omtanke til møtedeltagere, politi og det danske folk, skriver statsminister Erna Solberg på Twitter lørdag kveld.

Også utenriksminister Børge Brende skriver om terroren.

- Danmark er i dag rammet av en grusom voldshandling. Alt tyder på et pol attentat og dermed en terrorhandling. Nok et anslag mot det frie ord, skriver han på Twitter, og utdyper til NTB.

– Alt tyder på at vi igjen står overfor et politisk motivert attentat, igjen rammer terroren. Jeg sender mine kondolanser og min dypeste sympati til dem som er rammet av tragedien og til det danske folk, sier Brende i en epost til NTB.

– Dette ser ut til å være nytt angrep på frie ytringer og debatt. Jeg fordømmer det på det sterkeste. Vi vil stå sammen med Danmark i å verne om en av de mest grunnleggende av alle demokratiske rettigheter: ytringsfriheten, legger Brende til.

- Kan ikke invitere terroristene
Og reaksjonene er sterke etter at København lørdag ettermiddag ble rammet av et terroangrep. En 40 år gammel sivil mann ble drept i angrepet, og tre politibetjenter er såret.

Angrepet skal angivelig ha vært rettet mot den svenske karikaturtegneren Lars Vilks, som deltok på et debattmøte om ekstremisme og ytringsfrihet på kulturhuset Krudttønden. Vilks har tidligere tegnet Muhammed som en hund, og har levd med drapstrusler siden 2007.

Vebjørn Selbekk, som var en av redaktørene som i 2006 publiserte Muhammed-tegninger, sier til Nettavisen lørdag at han er svært preget av hendelsene i København. Han håper ikke angrepet vil begrense norske medier.

- I et fritt land med en fri presse må vi kunne ta de avgjørelsene som redaktører. Vi kan ikke invitere terrorister eller ekstremister til å være med i den redaksjonelle prosessen. Verken da eller nå, sier han.

- Sånn skal ikke Danmark være
Danmarks statsminister, Helle Thorning-Schmidt, møtte pressen i nærheten av åstedet lørdag.

- Når jeg er her, er det for, på vegne av danskene, å si at sånn skal ikke Danmark være, og det fyller oss med avsky, sa hun.

Lik Nettavisen på Facebook og få ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.