*Nettavisen* Nyheter.

Erna Solberg: - Ja, jeg skal treffe Trump

FNs høynivåuke:

Statsminister Erna Solberg har en svært hektisk uke foran seg i New York og FN-bygningen.

22.09.19 21:17

NEW YORK (Nettavisen): Statsministeren er i New York i forbindelse med FNs høynivåuke, og det kommer til å å bli noen travle dager.

I løpet av en uke har hun rundt 40 møter, taler og samtaler foran seg på Manhattan. Søndag startet hun om bord i en supplybåt som tok flere representanter fra norsk presse, samt New York Times, ut på vannet syd for Manhattan.

Anledningen var at Equinor-sjef Eldar Sætre som skulle vise vise henne selskapets nye havvindprosjekt, Empire Wind.

Les: Solberg ble vist Equinors havvindfelt i New York

Klikk på bildet for å forstørre.  

HEKTISK UKE: Statsminister Erna Solberg er i New York for å delta i en lang rekke møter. Foto: Morten Ø. Karlsen (Nettavisen)

- Ja, jeg skal møte Trump

Utover uken står flere møter, taler og presentasjoner for tur. Den avgjørende sjarmøretappen for å sikre Norge plass i Sikkerhetsrådet har stor prioritet.

Les: Solberg om plass i Sikkerhetsrådet: – Det er bare Norge som kan ivareta norske interesser

Men både Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands Angela Merkel og FNs generalsekretær António Guterres er alle personer Solberg enten skal ha møter eller samtaler med.

Solberg sier hun også skal treffe USAs president Donald Trump, men at det ikke er planer om noen formelt møte med presidenten.

- Ja, jeg skal møte Trump, men det er i en en annen setting, en «meet and greet», vi skal ikke ha noe formelt møte med ham og det er heller ikke tradisjon for at presidenten har slike enkeltmøter under FN-uken, sier Erna Solberg til Nettavisen.

- Vi skal være forberedt på alt

Donald Trump skal tale til FNs generalforsamling tirsdag morgen lokal tid, og det stiller seg naturlig nok spenning til hva Trump vil si.

USAs president skapte masse oppstyr da han i 2017 kalte Nord-Koreas leder Kim Jong-un for «rocket man» under sin tale til generalforsamlingen.

Se videoen her:

I år stiller det seg størst spenning til hvordan han vil kommentere forholdet til Iran, sett i lys av angrepene mot oljeinstallasjoner i Saudi-Arabia.

- Jeg tenker vi skal være forberedt på alt, men at han velger en snill tone, at han snakker uten å gå inn i noen direkte konfrontasjon, sier Erna Solberg.

- Men Iran er en sak som er høyt oppe på USAs agenda, og de ytringene de har hatt i tilknytning til droneangrepet, er det ikke uventet og de velger ta opp noe tydelig rundt disse spørsmålene, sier Solberg, som legger til:

- Men det interessante med «rocket man»-angrepet, var jo at de et halvår senere var bestevenner, sier statsminister Erna Solberg.

Kronprinsen er også i New York

Regjeringen og Norge er tungt representert i New York denne uken. Både helseminister Bent Høie, statsminister Erna Solberg, utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide og klima- og miljøminister Ola Elvestuen er på plass.

Kronprins Haakon er også til stede i New York når FNs høynivåuke pågår denne uken.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Regjeringen og Norge er tungt representert i New York denne uken. Fra venstre helseminister Bent Høie, statsminister Erna Solberg, utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide og klima- og miljøminister Ola Elvestuen. Også kronprins Haakon er til stede i New York når FNs høynivåuke pågår denne uken. Foto: Morten Ø. Karlsen

Trump har ingen intensjon om å møte iranere

Trump har tidligere uttalt at han ikke har noen intensjon om å møte iranske tjenestemenn under FNs hovedforsamling i New York.

– Ingenting er helt utelukket, men jeg har ingen intensjon om å møte Iran, sa Trump da han reiste fra Washington til New York søndag.

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif er allerede i New York, der han i et intervju med CBS News benektet at Iran står bak angrepet på et saudiarabisk oljeanlegg nylig.

– Vi er sikre på at en eventuell uavhengig FN-granskning vil vise at angrepet ikke kom fra Iran, sa han og la til at Iran ikke sto bak.

(Nettavisen/NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag