Statsminister Erna Solberg (H) skulle fredag besøkt Keops i Porsgrunn, men har avlyst på kort varsel, melder Porsgrunn Dagblad.

- Statsministeren sitt program er endret for dagen og hun skal ikke på reise, sier statssekretær Rune Alstadsæter ved Statsministerens kontor til Nettavisen.

Dyp krise

- Hvorfor avlyser Solberg?

- Vi går rutinemessig ikke ut med dagsorden for intern arbeid og interne prosesser, sier han.

Avlysningen kommer mens regjeringen er i dyp krise på grunn av bompengesaken. Ifølge NTB fredag morgen posisjonerer Venstre seg for å gå ut av regjeringen.

- Dette er opplegg vi har jobba med i 2-3 dager. Klokka 07.55 fikk vi en telefon fra statsministerens kontor. De fortalte at statsministerens dessverre ikke kan komme, sier Grunde Grimsrud i NAV til avisen.

Mens Frp flere ganger har gjort det klart at de er ferdige med forhandlingene og vil gå for skissen som ble utarbeidet forrige uke, har de andre partiene, med Venstre i spissen, ikke avsluttet saken.

Venstre-lederen avlyser

Også Venstre-leder Trine Skei Grande avlyser sitt program, skriver Adresseavisen.

Hun skulle ha besøkt Trondheim fredag ettermiddag, med arrangementer både ved Rosenborg Teater og med lokale venstrepolitikere i etterpå.

Venstres stortingsgruppe drøftet saken onsdag og forfattet da et motkrav til skissen som Høyre hadde lagt fram.

Sentrale kilder i Frp som NTB har snakket med, mener Venstre med dette har posisjonert seg for å tre ut av regjeringen med hevet hode. Kildene er tett på prosessen og beskriver Venstres motkrav som «umulige».

- Frp må bevege seg

Det avvises av Venstres Sveinung Rotevatn. Han mener det er Frp som må bevege seg.

- Vi ønsker å få en enighet, men da er regjeringen avhengig av at også Frp som et regjeringsparti bidrar til løsning. Ingen er tjent med at landet blir kastet ut i en regjeringskrise, sier Rotevatn, som er statssekretær for klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

- Venstre er ikke de som er vanskelige i denne prosessen. Vi har, i motsetning til Frp, sagt at vi er villige til å forhandle og strekke oss, sier Rotevatn.

- Skal ikke ut av regjeringen

Venstres Abid Raja avviser også at Venstre nå skal ut av regjeringen.

- Selvsagt skal vi ikke ut av regjeringen. Vi får enorme gjennomslag for vår politikk og det er vi i Venstre stolte over og fornøyde med, sier Raja til VG.

Kan bli «frexit» i stedet

Andre peker på nettopp Frp som partiet som kan komme til å gå ut av regjeringen.

- Jeg tror det går mot frexit. At Frp trekker seg ut, sier Minerva-kommentator Jan Arild Snoen til Vårt Land.

Han er usikker på om det skjer før eller etter valget, men er klar på at det koster mye for Frp å være i regjering.

Snoen tror imidlertid at Frp har fått stort gjennomslag i skissen partiene nå diskuterer. En årsak er at trusselen om at partiet går ut av regjering oppfattes som mer reell enn tidligere, mener han.

Ropstad på plasss

Regjeringspartiene har de siste dagene hatt flere møter om bompenger. KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad avbrøt sin valgkampturné på Sørlandet onsdag ettermiddag, returnerte torsdag morgen.

- Ropstad kom tilbake til Oslo torsdag ettermiddag, bekreftet KrF-rådgiver Elisabeth Løland til Nettavisen.

Nettavisen har forøkt å få en kommentar fra Frp-leder Siv Jensen.