*Nettavisen* Nyheter.

Erna Solberg ber om at så mange som mulig laster ned smittesporingsappen

 

LASTE NED: Statsminister Erna Solberg (H) ber om at så mange som mulig laster ned den nye smittesporingsappen.  Foto: Trond Lepperød (Mediehuset Nettavisen)

Statsminister Erna Solberg sier hun selv vil laste ned den nye smittesporingsappen fra FHI.

16.04.20 17:06

Torsdag ble den nye smittesporingsappen fra FHI lansert. Statsminister Erna Solberg (H) ber om at så mange som mulig laster den ned. Appen er foreløpig ikke tilgjengelig for Android, og det meldes om litt startvansker med appen.

- Vi ønsker at så mange som mulig laster ned appen fra i dag. Vi trenger data for at appen skal bli treffsikker, sier hun.

Stor manuell jobb

Videre sier Solberg at målet med appen er at mennesker skal bli varslet dersom de har vært i nærkontakt med noen som er smittet, men at den foreløpig skal brukes til å samle inn data.

- Ønsker vi oss mer frihet raskere, er dette veien å gå, sier Solberg.

Les også: Treningssentrene håper på åpning raskt etter 27. april

Både statsministeren og helse- og omsorgsminister Bent Høie opplyser under pressekonferansen at de begge vil laste ned appen.

- Mange blir ikke varslet fort nok i dag, da smittesporing er en stor manuell jobb, sier Solberg. Hun sier at PST har sagt at appen er så sikker at selv hun som statsminister kan laste den ned og bruke den.

Appen er foreløpig bare på norsk, men direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet opplyser at den etterhvert også vil komme på flere språk.

- Det kommer til å koste

Høie opplyser at 64 prosent er positive til smittesporingsappen, og legger til det er bra at mange bryr seg om personvern.

- Alle dataene i appen blir fortløpende slettet etter 30 dager. Selve appen blir slettet i desember. Den kan slettes umiddelbart av alle som har lastet den ned, og det innebærer også at alle data blir slettet, sier Høie.

- Når man laster ned smittestopp så godkjenner man at det lagres informasjon om oss, som bidrar til å stoppe smitte og redde liv, sier helse- og omsorgsministeren videre.

Les mer: Håper på vaksine og planlegger for en ny og større smittebølge

Høie opplyser videre at en ny testmetode utviklet av NTNU i Trondheim har ført til at man i månedsskiftet kan øke testantallet til 100.000. Målet er ifølge Høie at alle som har symptomer på covid-19 skal få tilbud om test iløpet av mai.

- Det kommer til å koste mye å åpne samfunnet langsomt. Med appen Smittestopp og mer testing kan kostnadene for samfunnet og den enkelte av oss bli lavere, men da må mange av oss bli med på denne dugnaden. Jeg er sikker på at det blir verdt denne prisen, sier han.

Håper minst 50 prosent laster ned appen

Folkehelseinstituttet håper flest mulig laster ned den nye appen Smittestopp. Over 50 prosent må ta den i bruk for at det skal monne, ifølge instituttet.

Stoltenberg sier de ikke kan si noe sikkert om hvor mange som må ta i bruk appen Smittestopp for at den skal fungere som et godt supplement til den smittesporingen som allerede pågår.

– Så vi har sagt at det vil være bra med minst 60 prosent. Vi regner med at det bør være over halvparten for at det virkelig skal monne, sier Stoltenberg under pressekonferansen.

Les også: Sveriges koronatall: - Begynner å få en god utvikling

Appen vil har en aldersgrense på 16 år, noe statsministeren begrunner med at det er rundt den alderen man selv kan ta et frivillig valg om å laste den ned eller ikke. Det er ingen øvre aldersgrense på appen.

Tilstede under torsdagens pressekonferanse var statsminister Erna Solberg, helse- og omsorgsminister Bent Høie, helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet (FHI).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag