Avtalen sikrer blant annet at nordmenn kan bruke mobiltelefonen sin med påslått roaming i Storbritannia uten at det påløper ekstra kostnader.

- Regjeringen har fremforhandlet en ambisiøs og omfattende frihandelsavtale med Storbritannia, sa statsminister Erna Solberg på pressekonferansen.

Hun sier avtalen sikrer norske jobber og norsk verdiskaping og markerer et viktig steg videre i Norges forhold til Storbritannia etter brexit.

Solberg sier avtalen også gir et bidrag til å få fart på norsk økonomi.

Se gjennomgang av hele forhandlingsresultatet på regjeringen.no

Hun kalte avtalen «den mest omfattende frihandelsavtalen vi noensinne har inngått».

- Ikke like god som EØS-avtalen

- En frihandelsavtale er ikke like god som en EØS-avtale. Den er mer byråkratisk, sa Solberg og sa avtalen er et resultat av at Storbritannia har valgt å forlate EU.

Hun kalte den mindre dynamisk sammenlignet med EØS og at frihandelsavtalen ikke løser alle handelshindringer.

- Vi må derfor ikke glemme at avtalen er et resultat av at Storbritannia har valgt å forlate det indre marked og de felles spillereglene der. Det bør være til refleksjon for alle som ønsker at vi skal si opp EØS-avtalen, eller som mener at EU ikke er en god idé, sa Solberg.

Les også: NHO godt fornøyd med frihandelsavtalen

Les også: Ambassadør: – Ny standard for internasjonale handelsavtaler

Norges største marked

Storbritannia er Norges nest viktigste enkeltmarked, etter EU, understreker regjeringen. Bare i 2020 eksporterte norske bedrifter varer for nesten 135 milliarder kroner til Storbritannia, mens importen var på om lag 42 milliarder kroner.

- Jeg er veldig fornøyd med at vi er i mål med forhandlingene. Det er avgjørende for norsk næringsliv at vi kan opprettholde og konkurrere om markedsandeler i et av våre aller viktigste markeder. Avtalen gir etterlengtet forutsigbarhet for bedriftene. Den gir muligheter for næringslivet, frihet for den enkelte, og bidrar til at handelen, verdikjedene og konkurransekraften videreføres, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

Sikrer tollfrihet

Norske industribedrifter får videreført tollfrihet. Avtalen sikrer at norske bedrifter som eksporterer til Storbritannia ikke møter mer tungrodde tollprosedyrer enn konkurrenter fra EU, ifølge regjeringen.

Som en følge av mer liberale opprinnelsesregler enn i den midlertidige vareavtalen, blir det lettere å få tollfritak ved eksport til Storbritannia.

Norge har også oppnådd videreføring av alle tidligere tollpreferanser for sjømat og forbedret markedsadgang for enkelte viktige sjømatprodukter.