*Nettavisen* Nyheter.

Erna Solberg forsvarer WHO på amerikansk TV

Røde Kors Hjelpekorps forbereder seg til påske Oslo 20200401. Statsminister Erna Solberg hilser på mannskaper fra Røde Kors Hjelpekorps som i år ikke reiser til fjells, men sørger for å opprettholde beredskapen i Oslo og marka.

FORSVARTE WHO: Statsminister Erna Solberg (H) talte president Donald Trump midt imot og forsvarte Verdens helseorganisasjon (WHO) under et intervju med CNN onsdag kveld. Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

Statsminister Erna Solberg (H) talte president Donald Trump midt imot og forsvarte Verdens helseorganisasjon (WHO) under et intervju med CNN onsdag kveld.

I intervjuet fortalte statsminister Erna Solberg om hvordan smittespredningen går i Norge og at skoler og barnehager vil åpne opp igjen etter påske. Samtidig ga hun en tydelig støtte til Verdens helseorganisasjon (WHO) som USAs president i to dager har kritisert for ikke å ha håndtert koronautbruddet på en god nok måte. Trump har truet med å trekke amerikansk støtte til organisasjonen.

Under intervjuet med CNNs Christiane Amanpour sa Erna Solberg at hun er derimot av helt motsatt oppfatning som Trump.

Les også: Slik behandles koronapasientene – nesten 100 utskrevet fra Ahus

– Jeg tror vi må bygge opp WHO slik at de i framtiden kan reagere enda raskere når en krise kommer. Dette er en pandemi som sprer seg over hele verden. Globale problemer må løses globalt og vi behøver samarbeid og ikke prøve å løse problemene hver for oss, sa Solberg.

Hun trakk fram at WHO etter utbruddet av ebola i Afrika har vært gjennom en endring og at organisasjonen i dag handler raskere og at den bidrar til at også fattigere land kan få et bedre helsevesen.

– Jeg syns ikke vi skal ha mindre global respons på en slik pandemi. Vi bør ha mer, sier Solberg.

Macron med full støtte til WHO

Frankrikes president Emmanuel Macron sier han ikke vil at Verdens helseorganisasjon (WHO) skal dras inn i en konflikt mellom Kina og USA.

Macron hadde onsdag en telefonsamtale med WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Les også: Eksperter om overlevende etter alvorlig covid-19: Begynnelsen på en lang reise

– Han bekreftet sin tillit og støtte til organisasjonen og nektet å la den bli del av en konflikt mellom Kina og USA, sier en talsmann til Reuters.

Det skjedde etter USAs president Donald Trump langet ut mot WHO for å være for Kina-vennlige og for å erklære en pandemi for sent. Onsdag advarte Tedros mot å politisere koronaviruset, men samme dag gjentok Trump kritikken.

Macron har tidligere havnet i munnhoggeri med Trump etter sistnevntes kritikk av internasjonale organisasjoner.

Trump gjentok kritikken av WHO

USAs president Donald Trump langer for andre dag på rad ut mot Verdens helseorganisasjon (WHO). Organisasjonen ber om at pandemien ikke politiseres.

– De tok feil på mange vis. De undervurderte faren, sa Trump på sin daglige pressekonferansen onsdag kveld.

Det skjer etter at WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus tok til motmæle tidligere onsdag og bad Trump unngå å politisere pandemien.

Trump truet tirsdag med å kutte i midlene til FN-organisasjonen. USA er den største enkeltgiveren til WHO, og Trump mener organisasjonen burde betegnet viruset som en pandemi tidligere.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag